Hoe het allemaal begon...

Het is dan misschien wel lang geleden, maar onze rijke historie is een belangrijke basis voor de kaasmakerij die we nu zijn. Want hoewel we enerzijds een vooruitstrevend en groot bedrijf zijn, kiezen we er nog steeds bewust voor om een aantal tradities in ere te houden. Tradities die ten goede komen aan onze exclusieve kwaliteitskazen.

De Wilhelmina, de eerste kaasmakerij

Vroeger maakten boeren zelf kaas. De boerin ontroomde de melk en hield room en melk over. Van de room maakte ze boter en van de melk maakte ze kaas.

Rond 1900 besloten boeren in de polder samen te gaan samenwerken. Ze bouwden kleine fabriekjes, waar ze van hun afgeroomde melk kaas lieten maken. De bekendste is de kleine Wilhelminafabriek midden in… de Beemster polder.

Het begin van De Tijd

Door de jaren heen ontstonden coöperaties van boeren die samenwerkten in verschillende bedrijven. Vanaf 1930 voegden die coöperaties zich ook samen. Zo gaat ook De Wilhelmina samen met een andere fabriek uit de Beemster polder; De Unie. Hun nieuwe, gezamenlijke kaasmakerij heet voortaan De Tijd.

Kaasmakerij De Tijd komt aan de Rijperweg in Westbeemster, waar Beemster kaas nu nog steeds gevestigd is. In het eerste boekjaar van De Tijd hebben we ruim 3,5 miljoen kilo melk verwerkt tot 40+ kazen. Dat wordt al héél snel meer.

Het ontstaan van CONO Kaasmakers

De Combinatie ging opnieuw samenwerken. Nu met een coöperatie uit het Overijsselse Ommen; De Vechtstreek. Deze twee bedrijven gingen samen CONO Kaasmakers heten. Dat is nu nog steeds de naam van het moederbedrijf van Beemster kaas.

Beemster kaas wordt Hofleverancier

In juni 2001 kreeg Beemster kaas van Hare Majesteit de Koningin het recht om het predicaat Hofleverancier te voeren. Een enorme eer als je bedenkt dat alleen bedrijven die 100 jaar bestaan en een uitstekende staat van dienst hebben, hiervoor in aanmerking komen. Nog steeds dragen we de titel Hofleverancier met flair.

Beemsterkaas, modern én traditioneel

Inmiddels genieten mensen al meer dan 100 jaar elke dag van de bijzondere, volle smaak van onze kaas. Zo'n 460 veehouders in onze coöperatie leveren jaarlijks 260 miljoen liter melk, waar onze kaasmakerij ongeveer 30.000 ton Beemster kaas van maakt. We maken met ruim 170 medewerkers tientallen soorten premium kazen. En daar zijn we trots op!

We hebben de kaasmakerij gemoderniseerd, maar toch kiezen we er nog steeds voor om de kaas op ambachtelijke wijze te maken. De kaasmeester roert bijvoorbeeld de wrongel, waar we kaas van maken, nog steeds handmatig. En de kaas mag bij Beemster nog op eigen tempo rijpen.

Juist dankzij die traditionele werkwijze kunnen we nog steeds Beemster kaas maken met die unieke smaak en smedigheid die het zo goed doet bij jou op je brood. Of door de salade, over de pasta óf bij een goed glas wijn of port. Authentieke Beemster kaas dus, waarvan deze hele geschiedenis natuurlijk gerijpt is en iedereen mag meegenieten!

Beemster Historie