100% Weidemelk

Kaas komt van melk en melk komt van koeien. Koeien willen eten als ze honger hebben en liggen graag op zachte grond. Ze willen dartelen in het zonnetje en herkauwen in de buitenlucht. Een koe die zich goed voelt en gezond is, levert de beste kwaliteit melk voor onze lekkere kazen.

Binnen de moderne melkveehouderij is het echter helaas niet vanzelfsprekend om de koeien van het voorjaar tot het najaar in de wei te laten grazen. Daarom stimuleert Beemster kaas de zogenaamde weidegang van koeien, met een weidegang premie.Deze melk wordt apart opgehaald en verwerkt tot Beemster kaas. Met trots kunnen we zeggen dat Beemster kaas wordt gemaakt van 100% weidemelk.

Dit wil zeggen dat de melk afkomstig van veehouders waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen, dat is de norm die wettelijk gesteld is voor de vakterm “weidemelk”. Het weidemelklogo te vinden op de Beemster kaas verpakkingen garandeert dat de zuivelproducten gemaakt zijn van weidemelk. De Stichting Weidegang controleert alle zuivelbedrijven die het weidemelk logo dragen.  

In werkelijkheid zijn er veel Beemster veehouders die de koeien veel langer, van het voorjaar tot het najaar buiten laten lopen, gemiddeld 180 dagen 12 uur lang.

Zodra de koeien natte poten krijgen in de weide of als er geen (lekker) gras meer staat willen ze echt liever binnen in de stal lopen en dat is ook beter voor hun gezondheid. Daarnaast vreten koeien maar een paar uur per dag en liggen ze veel te herkauwen. In de stal worden de koeien op en top verzorgd, dus liggen ze daar graag. Ook van de melk die de koeien dan leveren maken wij uiteraard ook Beemster kaas.

Beemster Weidemelk