Beemster kaas kroketten met Beemster XO®


Bereiding

Recept van Danny en Ilse van Restaurant de Reghter in de Rijp (NH):

Maak een salpicon en smelt de roomboter voeg er de bloem aan toe. Roer stevig met de spatel tot een roux, voeg de melk toe en roer tot het een dikke saus wordt. Indien de saus te dik is, voeg nog een beetje melk bij. Roer er de kaas door en laat die smelten, scheid de eieren en doe de eierdooiers door de saus. Breng ze op smaak met peper en zout. Laat niet meer doorkoken. 

Bebloem een schaal (of leg er bakpapier in) en spreid de saus gelijkmatig open tot een dikte van 3cm laat ze ongeveer 3 uur afkoelen. Snij de afgekoelde massa vervolgens in stukken van 4cm bij 4cm. Wentel ze door bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel. Bak ze goudbruin in frituurolie op 170 graden tot ze boven komen drijven (ongeveer 5 minuten). 
Laat ze uitdruipen en dien ze daarna meteen op. 

Serveertip: Heerlijk met rucola en Zaanse- mosterdsaus 

Wijnsuggestie:  
Pedro Ximenez Sherry Jerez "Cardenal Cisneros" Bodegas Sánchez Romate, Spanje Een mooie zachte geconcentreerde zoete sherry met een smaak van krenten, noten en vijgen. De gemiddelde leeftijd van deze sherry is 25 jaar. 


Menugang
voorgerecht
Bereidingstijd
45 min
Aantal personen
4 pers.
Ingredienten

  • Ingrediënten
     (op basis van 4 personen)
  • 75g roomboter
  • 75g bloem
  • 500 ml melk
  • 150g gemalen Beemster XO®
  • Paneermeel
  • Peper en zout
  • 2 eieren

Een lekker gerecht?
Deel het met je vrienden