Kaassoufflé van Extra Oude Beemster op roergebakken spinazie


Bereiding

Voorbereiding 
Was de bladspinazie en schud het droog. Snipper de sjalotjes. Maak de paddenstoelen schoon en snijd deze in plakjes. Hak de knoflook fijn en rasp de Extra Oude Beemster. Vet een soufflévorm in met een inhoud van 2 liter. Splits de eieren. 

Spinazie 
Verhit de wok voor en schenk hier straalsgewijs de olie in. Roerbak vervolgens de sjalotjes 1 minuut in de wok. Schep hier dan de paddenstoelen bij en roerbak tot het vocht hieruit is verdampt. Schep nu in delen de spinazie erbij en roerbak 2 à 3 minuten tot alle spinazie is geslonken. Voeg als laatst de knoflook toe. 

Verwarm de oven voor op 175°C. 

Schep de spinazie in een vergiet en laat dit 10 minuten uitdruipen. Verkruimel de beschuiten en meng deze door de spinazie. Schep dit mengsel vervolgens in de soufflévorm. 

Kaassaus 
Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem hierbij. Verwarm dit al roerend 1 minuut lang. Blijf krachtig roeren en voeg de helft van de melk toe, roer het glad. Voeg nu de rest van de melk toe en roer opnieuw glad. Roer nu ook bijna alle geraspte Extra Oude Beemster erdoor en laat de kaas smelten. Neem vervolgens de pan van het vuur en breng de kaassaus op smaak met de Italiaanse kruiden, peper, zout en nootmuskaat. Roer hier de eierdooiers door. Klop de eiwitten met een snufje zout tot zachte pieken en spatel dit vervolgens luchtig door de kaassaus. 

Soufflé 
Schep de kaassaus op de spinazie en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Laat nu de soufflé 30 à 35 minuten rijzen en goudbruin kleuren. Let op: Een soufflé zakt altijd in bij het openen van de oven. 

Finishing touch 
Schep op elk bord een kwart van de soufflé en serveer dit met gebakken aardappeltjes.


Menugang
hoofdgerecht
Bereidingstijd
40 min
Aantal personen
4 pers.
Ingredienten
  • Ingrediënten (op basis van 4 personen)
  • 900 gram bladspinazie
  • 2 sjalotjes
  • 200 gram (gemengde) paddestoelen
  • 1 teen knoflook
  • 2 beschuiten
  • 45 gram boter (of margarine)
  • 45 gram bloem
  • 300 ml volle melk, verwarmd
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • zout en versgemalen peper
  • 200 gr. Extra Oude Beemster

Een lekker gerecht?
Deel het met je vrienden