Tapas van Extra Oude Beemster en bietensalade


Bereiding

Marinade 
Snijd de Beemster in staven van ca. 3 bij 3 cm en snijd deze in 36 dikke vierkante stukjes/plakjes. Pluk de rozemarijnnaaldjes af en meng dit met 1theelepel azijn, de notenolie en 3 eetlepels olijfolie. Voeg hier nog wat zwarte peper aan toe en schep de kaasplakjes hierin voorzichtig om. Marineer dit 2 à 3 minuten en schep het geheel af en toe voorzichtig om. 

Snijd het stokbrood zo schuin mogelijk is circa 12 (1 cm dikke) sneetjes en kwast deze in met wat olijfolie. Wrijf het velletje van de bietjes, halveer ze en snijd deze in zeer dunne plakjes (24-36 stuks). Boen de sinaasappels schoon, halveer ook deze en snijd de helften in dunne plakjes (totaal 24 stuks). 

Finishing touch 
Rooster (in een broodrooster of grillpan) de stokbroodsneetjes licht en laat ze afkoelen. Meng ondertussen de kaasmarinade met de mosterd en klop hier een dressing van. Meng dit door de sla. Broodjes afgekoeld? Beleg deze dan met een toefje sla, 2 à 3 plakken rode biet, 2 plakjes sinaasappel, 3 Extra Oude plakjes Beemster en garneer het geheel met ene halve walnoot. 

Serveertip 
Een glaasje zoete witte wijn of sherry smaakt heerlijk bij deze tapas.


Menugang
voorgerecht
Bereidingstijd
140 min
Aantal personen
6 pers.
Ingredienten
  • Ingrediënten (op basis van 6 personen)
  • 400 gram Extra Oude Beemster, van dik stuk
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels sherryazijn of balsamicoazijn
  • Spaanse olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 vers stokbrood
  • 1-2 gekookte bietjes
  • 2 sinaasappels
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 zakje (60 gram) jonge bladsla
  • ca. 25 gram halve walnoten

Een lekker gerecht?
Deel het met je vrienden