Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een van onze producten of over iets anders? Hieronder hebben we alle vragen verzameld om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Staat uw vraag hieronder?

Het borgingsysteem van CONO kaasmakers houdt in dat de kwaliteit van de melk in de gehele keten (vanaf de melkwinning op de boerderij) goed is en volgens bepaalde procedures wordt gecontroleerd.

Deze afkorting staat voor Hazard Analysis and Critical Control Point, een internationale preventieve aanpak voor voedselveiligheid. Het HACCP-programma is gebaseerd op zeven principes die de voedselveiligheid waarborgen. Beemster voldoet aan al deze eisen, en is dus HACCP-gecertificeerd.

Dat is het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel. Het COKZ is een overheidsorgaan dat belast is met het toezicht op de zuivelbranche. Het COKZ levert daarmee zekerheid over veiligheid en kwaliteit van in Nederland geproduceerde zuivelproducten. CONO Kaasmakers voldoet aan de voorwaarden van het COKZ.

Dit wil zeggen dat onze kaas gemaakt is van de melk afkomstig van veehouders waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Deze norm is opgesteld door Stichting Weidegang. Stichting Weidegang controleert alle partijen die het weidemelk logo dragen.

Het EKO Keurmerk staat voor alles wat Biologisch is. Dus zonder kleurstoffen, koeien die alleen biologisch eten en zonder conserveermiddelen. Dat geldt alleen voor onze Biologische Beemster kaas. Het vloeietiket van de hele kaas (wiel) zoals wij die gebruiken is voorzien van het EKO Keurmerk.

De Beemster Biologisch een echte biologische kaas. De term Biologisch of EKO is een beschermde aanduiding die alleen gevoerd mag worden als aan de specifieke eisen wordt voldaan die daar bij horen. Beemster word door SKAL hierop gecontroleerd. Onze Beemster Biologisch is niet vegetarisch, het bevat dierlijk stremsel. Het stremsel is afkomstig uit de lebmagen van kalfjes. Er bestaan ook EKO kazen, die worden gemaakt met niet-dierlijk stremstel. Deze maken wij echter niet.