Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een van onze producten of over iets anders? Hieronder hebben we alle vragen verzameld om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Staat uw vraag hieronder?

Het getal 48+ betekent dat er 48 procent vet in de droge stof (dus zonder het ingrediënt water) van de kaas zit. Absoluut (met water) is het vetgehalte van 48+ kaas ongeveer 32 procent. Van 35+ kaas is het vetgehalte ongeveer twintig procent.

Bij het ophalen van de melk bij de melkveehouders, nemen we een monster van de melk. Dit monster controleren we onder andere op de aanwezigheid van antibiotica. Als we antibiotica in de melk vinden, vernietigen we de melk en krijgt de veehouder een hoge boete. Boeren doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat er geen antibiotica in de melk komen.

Nee, als je een koemelkallergie hebt kun je geen kaas eten, want kaas en ook Beemster kaas bevat koemelkeiwit. Let wel op: een koemelkallergie is niet hetzelfde als een lactose intolerantie. 

Lactose intolerantie (vormen hiervan zijn Lactase deficiëntie/lactose malabsorptie). Lactose (melksuiker) komt van nature voor in melk. Tijdens de kaasbereiding wordt het aanwezige lactose door de melkzuurbacteriën uit het zuursel omgezet in melkzuur.

CONO Kaasmakers (makers van Beemster kaas) verklaart dat de door haar geproduceerde kaas op natuurlijke wijze vrij is van lactose.

De overgevoeligheidsreacties van lactose is complex en verschilt per persoon. Wij adviseren voor meer informatie contact op te nemen met de huisarts of diëtiste.

Ja. Beemster wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Je kunt gewoon Beemster kaas eten.

In Nederland wordt het vetgehalte van kaas aangegeven met een percentage. 40+ kaas is dus vetter dan 30+ en 20+ kaas. Dit percentage drukt het vetgehalte in de zogenaamde droge stof uit. Dit is het totale gewicht van de kaas min het vocht. Dit vochtpercentage kan namelijk schommelen, omdat de kaas tijdens het bewaren vocht verliest. Volvette kaas is 60+, 50+, 48+ of 45+. Magere kaas mag niet meer dan 10% vet in de droge stof bevatten. 
Op buitenlandse kaas wordt het vetgehalte ook berekend op het droge-stofgehalte. Bijvoorbeeld op Duitse kaas ‘60% Fett im Trocken (Fett i.tr.)’ en op Franse kaas ‘60% de matières grasses (m.g.)’ . 

Nee. Het plus teken is wel het vetpercentage van de kaas, maar het betekent niet dat een 30+ kaas voor 30% uit vet bestaat. Het vetgehalte wordt bij kaas altijd uitgedrukt in het percentage van de droge stof. Een kaas bestaat uit droge stof en uit vocht (water). Het vochtgehalte van kaas neemt af naarmate de kaas ouder wordt. De droge stof in kaas blijft echter gelijk waardoor het vetpercentage makkelijker over de droge stof berekent kan worden. Een voorbeeld: Een Beemster 30+ kaas bestaat voor 38% uit vocht en voor 62% uit droge stof. 100 gram Beemster 30+ Gerijpt bevat dus 38 gram vocht en 62 gram droge stof. Het vetgehalte van deze kaas is 30+, dit betekent ten minste 30% vet in 62 gram droge stof. 100 gram Beemster 30+ bevat dus 30% vet van 62 gram droge stof, dit is dus 19 gram vet. In de droge stof in kaas komen naast vetten ook eiwitten, vitaminen en mineralen voor. Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd. Calcium (kalk) is naast fosfor en natrium één van de belangrijkste mineralen in kaas. Zo zit in 100 gram Beemster 30+ kaas 1030 milligram calcium, dat is ongeveer gelijk aan de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander. Kaas bevat ook B-vitamines en de (in het vet aanwezige vitamines) A en D.

GMO-vrij heeft betrekking op het voer van de koeien. Melk afkomstig van koeien gevoerd zonder GMO (GMO-gehalte lager dan 0,9%) houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde organismen.

Met andere woorden: Beemster koeien eten voornamelijk gras. De boeren telen zelf eerlijke grassen en gewassen, dus nimmer genetisch gemodificeerde varianten. In aanvulling op het grasrantsoen eten de koeien krachtvoer dat ook 100% GMO-vrij is. Beemster kaas is dan ook de enige kaas in Nederland die volledig GMO vrij gemaakt wordt. Alle grondstoffen voor het voer zijn op natuurlijke wijze geteeld. Bijna 80% van al het koeienvoer komt direct uit de regio. Alles wat de koe eet komt terug in de melk. En dus in Beemster kaas.

Nee, daar is momenteel geen bewijs voor. Er is door verschillende partijen onderzoek gedaan naar gezondheidsrisico’s en dergelijke. Daar is geen concreet resultaat uit gekomen.

Ja, CONO Kaasmakers is hiervoor gecertificeerd door Qlip. Het certificaat vind je hier in de documenten lijst van CONO Kaasmakers.

Ben je allergisch voor pinda’s dan is het goed te weten dat er sprake kan zijn van mogelijke sporen van pinda’s in dit product. Het product is niet geheel lactosevrij en bevat gluten.