Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een van onze producten of over iets anders? Hieronder hebben we alle vragen verzameld om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Staat uw vraag hieronder?

Beemster kaas is genoemd naar de Beemster, een schitterende streek in Noord-Holland met oeroude polders. Daar staat de CONO Kaasmakerij, waar Beemster Kaas wordt gemaakt.

Kaas kan als hele kaas (dus niet aangesneden) tot 2 tot 2,5 jaar oud worden. De smaak komt dan nog steeds goed tot zijn recht. Kaas in deze leeftijd wordt brokkelkaas genoemd. Onder de Beemster kazen is Beemster X-O- met zijn rijpingsduur van ruim twee jaar (26 maanden) de oudste kaas.

Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas in het kaaspakhuis verzorgd moet worden. Een Jonge Beemster rijpt maar enkele weken. Een Beemster X-O- daarentegen, neemt veel langer de tijd om op smaak te komen. Oude kaas bevat bovendien minder vocht. Per kilo krijg je dus méér kaas als je oude kaas koopt.

Graskaas is kaas die wordt gemaakt van de melk van koeien die, na in de winter op stal te hebben gestaan, voor het eerst weer in de wei lopen en vers gras eten. 
Dat levert lekkerder melk op, en dus smaakt de kaas ook op zijn best. Want het vet in de melk is zachter van smaak als de koeien vers gras eten.

De gaten in de Beemster kaas worden gevormd door het zuursel dat in de kaas zit. Dit zuursel, dat de kaas zijn karaktervolle smaak geeft en ervoor zorgt dat je ‘m langer kunt bewaren, zorgt voor een kleine gasvorming. Zo ontstaan de gaatjes in de kaas.

Soms ontstaan er grotere gaten in de kaas. Onze kaasmakers controleren de kazen voortdurend op kwaliteit en dus ook op gelijkmatige gatenvorming, maar toch kan het heel soms gebeuren dat er verschillen zijn. Kaas blijft natuurlijk een natuurproduct. 
Soms zit er in dit gat ook wat vocht. Dit kan gebeuren als er bij de bereiding van de kaas wat kaaswei in de kaas is blijven zitten. Dit levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Nee. Beemster kaas is niet Halal. CONO Kaasmakers, de maker van Beemster kaas staat niet onder toezicht van een organisatie die Halal-certificaten afgeeft. De Beemster kazen kunnen derhalve niet als Halal worden aangemerkt.

In Beemster kaas wordt dierlijk stremsel gebruikt dat voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Beemster stelt aan het stremsel niet de eis dat het Halal-gecertificeerd moet zijn.

De meeste Beemster kazen zijn (nog) niet vegetarisch en bevatten dierlijk stremsel, zoals de meeste kazen. Het stremsel is afkomstig uit de lebmagen van kalfjes.

Er zijn vier varianten Vegetarische Beemster kazen;
Beemster Jong 30+, Beemster Jong Belegen 30+, Beemster Belegen 30+ en de Beemster Geitenkaas 50+.