Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een van onze producten of over iets anders? Hieronder hebben we alle vragen verzameld om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Staat uw vraag hieronder?

Het kan zijn dat de kaas die je hebt geproefd ouder is dan de kaas die je normaal gesproken eet. Als de kaas ouder wordt, ontwikkelt de smaak van de kaas zich meer. De kaas wordt pittiger. Ook wordt het vochtgehalte lager, waardoor de concentratie zout in verhouding iets groter wordt.

De smaak wordt bepaald door een aantal belangrijke factoren: allereerst heb je natuurlijk de beste ingrediënten nodig: lekkere melk en daarnaast zuursel en stremsel. Daarnaast is de tijd die de kaas in het pekelbad doorbrengt van belang en de tijd die de kaas krijgt om te rijpen. Beemster kaas mag nog, heel ambachtelijk, de tijd nemen om ongestoord op smaak te komen. Wil je meer weten over hoe wij Beemster kaas maken? Lees er dan snel meer over!

Kaas is een natuurproduct, kleine smaakafwijkingen horen daar bij. Het kan dus gebeuren dat een het éne stuk kaas iets verschilt van het andere stuk kaas. Ook verandert de smaak van de kaas als hij ouder wordt, hij wordt dan iets pittiger. Proef je een zeepachtige smaak, dan is het rijpingsproces niet goed verlopen. Beemster streeft ernaar deze smaakafwijking te voorkomen, we voeren daarom vele kwaliteitscontroles uit. Heb je een stuk Beemster gekocht waarbij deze smaakafwijking toch voorkomt? Neem dan contact met ons op, zodat we het aankoopbedrag kunnen vergoeden. Deze afwijkende smaak levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Als de kaas wat zuur smaakt, komt dat doordat er in verhouding iets meer melkzuur in de kaas is gevormd dan normaal. Ook deze smaakafwijking proberen we bij Beemster te voorkomen met vele kwaliteitscontroles. Mocht het toch een keer voorkomen, neem ook dan contact met ons op, zodat we het aankoopbedrag kunnen vergoeden. Deze iets zuurdere smaak levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

De smaak van Beemster kaas zit onder de korst. Het eten van de korst van Beemster kaas is dus op zich niet de bedoeling, maar niet schadelijk. Op de korst om Beemster kaas is een ademende plastic coating aangebracht. Het beschermt de kaas tegen teveel uitdroging en tegen schimmelvorming. Ook dat laagje is niet schadelijk, je lichaam verteert het alleen niet.

Ja, de korst is van de plakjes verwijderd. Het is dus niet nodig om de randjes eraf te snijden.

Bij oude kaas kunnen zogenaamde natte ogen ontstaan. Het betreft hier een natuurlijk proces waarbij kaasvocht in een ‘kaasoog’ (een gat) is opgehoopt. Dit levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Dit komt soms voor op voorverpakte kaas. Het witte poeder bestaat uit eiwitkristallen. Bij het snijden van de kaas kunnen er kleine kaasdeeltjes losraken uit de kaas en op de plakjes of stukken kaas blijven liggen. Ze zijn niet van invloed op de smaak of de kwaliteit van de kaas.

Je hebt witte puntjes in de kaas aangetroffen? Maak je geen zorgen, dit zijn zogenaamde rijpingskristallen die ontstaan tijdens de rijping van de kaas. Deze rijpingskristallen zijn karakteristiek voor de natuurlijke rijping en kenmerkend voor de pittige smaak van oudere kaas. Eet smakelijk!

Het maken van kaas met vegetarisch stremsel heeft geen invloed op de (h)eerlijke smaak van (onze) Beemster kazen, de lekkerste kaas komt uit de Beemster.

De overgang naar “gemaakt van melk van koeien gevoerd zonder GMO (GMO-gehalte lager dan 0,9%)” heeft geen invloed op de (h)eerlijke smaak van (onze) Beemster kazen, de lekkerste kaas komt uit de Beemster.