arrow-left Terug naar overzicht

Binnenkort weer beschikbaar: onze enige echte Beemster Graskaas

In de maand april zijn de boeren druk bezig met de voorbereidingen op de weidegang. Wanneer de koeien de wei in gaan, laat zich niet voorspellen. Het is afhankelijk van een aantal factoren. Zeker na de lange winter is het voor de Beemster veehouders wachten op het juiste moment. De koeien willen ook graag naar buiten, maar niet te vroeg. De grond is vaak nog te nat, te koud of het gras is te pril. Wat zeker is, is dat de veehouders het juiste moment voor de koe afwachten, want wat goed is voor de koe is goed voor de kaas. 

Als de koeien dan voor het eerst de wei in gaan, dansen ze van blijdschap. Ze grazen dan in het malse voorjaarsgras. Van de eerste melk die dit oplevert, wordt met veel zorg Beemster Graskaas gemaakt. Een frisse, gezonde kaas met extra vitamine A, die slechts vier weken per jaar verkrijgbaar is. Graskaas is de beaujolais primeur onder de kazen. Het is kaas gemaakt van de melk van de eerste weidegang. De kaas heeft een korte, natuurlijke rijpingstijd van 5 weken. Er is dan ook geen kaas die frisser en romiger smaakt dan Beemster Graskaas.

Vanaf week 23 ligt Beemster Graskaas weer in de winkel!

Lees ook andere berichten