Gepofte appel met Beemster kaas en kruidige balsamicostroop
Dessert. 4 personen. Bereiden 60 min.
Ingrediënten
- 300 g stuk Beemster Jong Belegen 48+
- 4 appels met steel (Granny Smith)
- 100 g walnoten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg
- 2 tl gedroogde tijm
Optioneel: kruidige balsamicostroop
- 100 ml balsamico-azijn
- 50 g suiker
- 3 kruidnagels
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Snijd de bovenkanten van de appels af (ongeveer 1 à 2 cm) en bewaar ze. Verwijder het klokhuis met een appelboor uit de appels. Zorg ervoor dat je de bodem van de appel niet verwijdert. Maak een ruim holletje, zodat de vulling hier straks in kan. Maak horizontaal langs het midden van de appel een inkeping in de schil met een scherp mesje. Dit voorkomt dat de appel barst.
- Hak de walnoten fijn met een koksmes. Rooster ze kort in een koekenpan zodat de geur en smaak vrijkomt.
- Rasp de kaas. Meng de kaas met de walnoten.
- Vul de appels rijkelijk met geraspte Beemster kaas en stukjes walnoten. Zet de achtergehouden ‘hoedjes’ weer op de appels.
- Zet de appels in een met bakpapier beklede ovenschaal en bak ze 20 min. in de oven op 190 °C.
- Haal de appels uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Rol elk bladerdeegplakje iets groter uit. Besprenkel 1 kant met gedroogde tijm. Dit wordt de buitenkant. Vouw het bladerdeeg als een kommetje om de afgekoelde, gevulde appels heen. Houd de bovenkant open, zodat je het hoedje met de steel van de appel nog ziet. Bestrijk de buitenkant met eierdooier.
- Zet de appeltjes nog 20 min. in oven. Check na 10 min. hoe bruin ze zijn en verlaag eventueel de temperatuur als ze te snel bruin worden.
Serveertip
Verfrommel wat bakpapier en leg de gepofte appel erop. Serveer in een laag, klein schaaltje.
Optioneel: kruidige balsamicostroop
- Breng de balsamico met de suiker aan de kook.
- Voeg hier 3 kruidnagels aan toe.
- Als het kookt, zet je het vuur zachter en laat je het 15-20 minuten pruttelen. Laat dit van het vuur afkoelen.
- Verwijder voorzichtig de kruidnagels en schenk de balsamicostroop vervolgens in een kom of een schone weckpot. Zodra het koel is, wordt het een dikke stroop. Lekker voor over de gepofte appels uit de oven!
*Dit recept is ontwikkeld door 24Kitchen.
Op zoek naar andere receptinspiratie? Ga dan snel naar onze receptpagina.