Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een van onze producten of over iets anders? Hieronder hebben we alle vragen verzameld om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Betekenissen en afkortingen

Het borgingsysteem van CONO Kaasmakers houdt in dat de kwaliteit van de melk in de gehele keten (vanaf de melkwinning op de boerderij) goed is en volgens bepaalde procedures wordt gecontroleerd.

Deze afkorting staat voor Hazard Analysis and Critical Control Point, een internationale preventieve aanpak voor voedselveiligheid. Het HACCP-programma is gebaseerd op zeven principes die de voedselveiligheid waarborgen. Beemster voldoet aan al deze eisen, en is dus HACCP-gecertificeerd.

Dat is het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel. Het COKZ is een overheidsorgaan dat belast is met het toezicht op de zuivelbranche. Het COKZ levert daarmee zekerheid over veiligheid en kwaliteit van in Nederland geproduceerde zuivelproducten. CONO Kaasmakers voldoet aan de voorwaarden van het COKZ.

Dit wil zeggen dat onze kaas gemaakt is van de melk afkomstig van veehouders waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Deze norm is opgesteld door Stichting Weidegang. Stichting Weidegang controleert alle partijen die het weidemelk logo dragen.

Het EKO Keurmerk staat voor alles wat biologisch is. Dus zonder kleurstoffen, koeien die alleen biologisch eten en zonder conserveermiddelen. Dat geldt alleen voor onze Biologische Beemster kaas. Het vloeietiket van de hele kaas (wiel) zoals wij die gebruiken is voorzien van het EKO Keurmerk.

De Beemster Biologisch een echte biologische kaas. De term Biologisch of EKO is een beschermde aanduiding die alleen gevoerd mag worden als aan de specifieke eisen wordt voldaan die daar bij horen. Beemster word door SKAL hierop gecontroleerd. Onze Beemster Biologisch is niet vegetarisch, het bevat dierlijk stremsel. Het stremsel is afkomstig uit de lebmagen van kalfjes. Er bestaan ook EKO kazen, die worden gemaakt met niet-dierlijk stremstel. Deze maken wij echter niet.

Bewaren

In een afgesloten kunststof doos of vetvrij kaaspapier in de koelkast. De smaak van kaas komt het best tot zijn recht als de kaas een half uur voor het eten uit de koelkast wordt gehaald.

Als je de kaas in een afgesloten bak, folie of vetvrij kaaspapier hebt bewaard, kun je er maximaal vier weken mee doen. Is er in die tijd bij je thuis toch een klein plekje schimmel ontstaan? Geen nood. Dit kun je gewoon van de kaas afsnijden. De rest is dan nog prima eetbaar. Verpak je Beemster kaas daarna wel in een nieuw vetvrij kaaspapiertje of een schone doos. Was ook het mes even af voordat je ermee in de kaas gaat snijden.

Beemster kaas kun je bewaren in iedere kunststof doos die luchtdicht kan worden afgesloten.

De kaas kan droog worden als deze niet goed afgedekt wordt bewaard. Het vocht trekt dan uit de kaas, vooral als je hem bij hoge temperaturen bewaart.

Als je Beemster kaas niet afgesloten bewaart, en/of niet in de koelkast, kan er een klein schimmelplekje ontstaan op de kaas. Dit kun je gewoon wegsnijden. De rest van de kaas is nog even lekker als altijd. Was wel even het mes af voordat je er opnieuw mee in de kaas snijdt, en verpak de kaas in een nieuw vetvrij kaaspapiertje of een schone doos.
Beemster kaas voert in alle stadia van het productieproces voortdurend controles uit om fouten te voorkomen. Heb je toch een stuk kaas gekocht met schimmel erop? Neem dan contact met ons op zodat we het aankoopbedrag aan je kunnen vergoeden.

Gezondheid

Het getal 48+ betekent dat er 48 procent vet in de droge stof (dus zonder het ingrediënt water) van de kaas zit. Absoluut (met water) is het vetgehalte van 48+ kaas ongeveer 32 procent. Van 35+ kaas is het vetgehalte ongeveer twintig procent.

Bij het ophalen van de melk bij de melkveehouders, nemen we een monster van de melk. Dit monster controleren we onder andere op de aanwezigheid van antibiotica. Als we antibiotica in de melk vinden, vernietigen we de melk en krijgt de veehouder een hoge boete. Boeren doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat er geen antibiotica in de melk komen.

Nee, als je een koemelkallergie hebt kun je geen kaas eten, want kaas en ook Beemster kaas bevat koemelkeiwit. Let wel op: een koemelkallergie is niet hetzelfde als een lactose intolerantie.

Lactose intolerantie (vormen hiervan zijn Lactase deficiëntie/lactose malabsorptie). Lactose (melksuiker) komt van nature voor in melk. Tijdens de kaasbereiding wordt het aanwezige lactose door de melkzuurbacteriën uit het zuursel omgezet in melkzuur.
CONO Kaasmakers (makers van Beemster kaas) verklaart dat de door haar geproduceerde kaas op natuurlijke wijze vrij is van lactose.

De overgevoeligheidsreacties van lactose is complex en verschilt per persoon. Wij adviseren voor meer informatie contact op te nemen met de huisarts of diëtiste.

Ja. Beemster kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Je kunt gewoon Beemster kaas eten.

In Nederland wordt het vetgehalte van kaas aangegeven met een percentage. 40+ kaas is dus vetter dan 30+ en 20+ kaas. Dit percentage drukt het vetgehalte in de zogenaamde droge stof uit. Dit is het totale gewicht van de kaas min het vocht. Dit vochtpercentage kan namelijk schommelen, omdat de kaas tijdens het bewaren vocht verliest. Volvette kaas is 60+, 50+, 48+ of 45+. Magere kaas mag niet meer dan 10% vet in de droge stof bevatten.
Op buitenlandse kaas wordt het vetgehalte ook berekend op het droge-stofgehalte. Bijvoorbeeld op Duitse kaas ‘60% Fett im Trocken (Fett i.tr.)’ en op Franse kaas ‘60% de matières grasses (m.g.)’.

Nee. Het plus teken is wel het vetpercentage van de kaas, maar het betekent niet dat een 30+ kaas voor 30% uit vet bestaat. Het vetgehalte wordt bij kaas altijd uitgedrukt in het percentage van de droge stof. Een kaas bestaat uit droge stof en uit vocht (water). Het vochtgehalte van kaas neemt af naarmate de kaas ouder wordt. De droge stof in kaas blijft echter gelijk waardoor het vetpercentage makkelijker over de droge stof berekent kan worden.

Een voorbeeld: Een Beemster 30+ kaas bestaat voor 38% uit vocht en voor 62% uit droge stof. 100 gram Beemster 30+ Gerijpt bevat dus 38 gram vocht en 62 gram droge stof. Het vetgehalte van deze kaas is 30+, dit betekent ten minste 30% vet in 62 gram droge stof. 100 gram Beemster 30+ bevat dus 30% vet van 62 gram droge stof, dit is dus 19 gram vet. In de droge stof in kaas komen naast vetten ook eiwitten, vitaminen en mineralen voor. Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd. Calcium (kalk) is naast fosfor en natrium één van de belangrijkste mineralen in kaas. Zo zit in 100 gram Beemster 30+ kaas 1030 milligram calcium, dat is ongeveer gelijk aan de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander. Kaas bevat ook B-vitamines en de (in het vet aanwezige vitamines) A en D.

GMO-vrij heeft betrekking op het voer van de koeien. Melk afkomstig van koeien gevoerd zonder GMO (GMO-gehalte lager dan 0,9%) houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde organismen.
Met andere woorden: Beemster koeien eten voornamelijk gras. De boeren telen zelf eerlijke grassen en gewassen, dus nimmer genetisch gemodificeerde varianten. In aanvulling op het grasrantsoen eten de koeien krachtvoer dat ook 100% GMO-vrij is. Beemster kaas is dan ook de enige kaas in Nederland die volledig GMO vrij gemaakt wordt. Alle grondstoffen voor het voer zijn op natuurlijke wijze geteeld. Bijna 80% van al het koeienvoer komt direct uit de regio. Alles wat de koe eet komt terug in de melk. En dus in Beemster kaas.

Nee, daar is momenteel geen bewijs voor. Er is door verschillende partijen onderzoek
gedaan naar gezondheidsrisico’s en dergelijke. Daar is geen concreet resultaat uit gekomen.

Ja, CONO Kaasmakers is hiervoor gecertificeerd door Qlip. Het certificaat vind je hier in de documenten lijst van CONO Kaasmakers.

Het merk Beemster kaas

Op dit moment is het niet mogelijk om een rondleiding bij de kaasmakerij van CONO Kaasmakers, de makers van Beemster kaas, te krijgen.

Beemster van ’t mes is een kaas die we speciaal maken voor de kaasspeciaalzaken. Kijk hier voor meer informatie: Beemster van ’t mes

Nee, dat kan niet. De enige echte Beemster kaas draagt het Beemsterwapen; dat is de waarborg dat je echte Beemster kaas koopt. Wel kan de kaas in de kaasmakerij van CONO Kaasmakers zijn gemaakt, net als Beemster kaas. Maar deze merken hebben toch een andere smaak. De volgende kaasmerken worden, naast Beemster kaas, door CONO Kaasmakers gemaakt:

– Schermermolens
– Stompetoren
– Beemster van `t Mes
– Weydeland
– Roodbonter
– Wapen van Noord-Holland
– Oudendijk
– CONO

In België wordt de kaas van CONO Kaasmakers verkocht onder de merknaam Beemster, maar ook onder andere merknamen.

De smedigheid van de kaas is een typische kaas term die betrekking heeft op de textuur van de kaas. Als een kaas goed van smedigheid is, dan is deze zacht romig, maar toch veerkrachtig en samenhangend van consistentie. De smedigheid wordt getest met de vingers (de smeerbaarheid) en het mondgevoel.

Sponsoren is keuzes maken, bewuste keuzes. CONO Kaasmakers is een boerencoöperatie en ontvangt dagelijks verzoeken om een evenement, een vereniging, activiteit of goed doel te sponsoren. Wij kiezen ervoor om een aantal activiteiten voor een langere periode te ondersteunen. Zo zijn wij sponsor van Kaasmarkt Alkmaar, Kaasmarkt Edam en diverse evenementen en festivals in Nederland. Op deze manier bereiken wij met onze merken zoveel mogelijk kaas fans.

Wij houden ons voor de overige aanvragen aan onderstaand sponsorbeleid.

UITGANGSPUNTEN
CONO Kaasmakers heeft als kernwaarden: Samen, Bewust, Duurzaamheid, én de lekkerste kaas! Deze kernwaarden vormen de basis van de criteria voor een sponsorverzoek.
De nadruk ligt op :
• maatschappelijk betrokken
• duurzaamheid
• in lijn met de merkwaarden

Sponsorverzoeken met een specifiek maatschappelijke betekenis kunnen alleen in aanmerking komen voor een beoordeling van de aanvraag, minimaal drie weken voorafgaand aan de activiteit per mail te sturen naar sponsoring@cono.nl

Bent u een CONO-melkveehouder? Stuur dan uw aanvraag naar afdeling veehouderij, Angela Schuurman, aschuurman@cono.nl.

VOORWAARDEN SPONSORVERZOEKEN goede doelen, evenementen en verenigingen
Het sponsorverzoek:
• is ingediend via het genoemde emailadres
• geeft duidelijk aan wat de te leveren prestatie van beide partijen is
• heeft een maatschappelijke betekenis
• mag geen winstoogmerk hebben

Wat sponsoren wij niet:
• doelen met een politieke of religieuze boodschap
• studiereis
• activiteit voor een studenten-, carnavals- of buurtvereniging
• jubileum, reünie
• in principe geen meerjarencontracten (uitzonderingen in overleg)

BEHANDELING SPONSORVERZOEKEN
Mocht een sponsoraanvraag binnen ons sponsorbeleid passen, dan wordt deze verder beoordeeld en behandeld door onze marketing & Communicatie afdeling. Elk verzoek wordt zorgvuldig beoordeeld. Het kan voorkomen dat een aanvraag wordt afgewezen ook al voldoet deze aan de criteria.

TEGENPRESTATIE
Zowel de gesponsorde partij als de sponsor zijn gebaat bij een sponsoring. De geboden tegenprestatie voor sponsoring is dan ook bepalend voor de keuzes die we maken. Wij maken graag duidelijke afspraken over wat wij met de sponsoring willen bereiken. Bij tegenprestaties kijken wij verder dan het plaatsen van een advertentie of een reclamebord.

Wat leuk! Je wilt een spreekbeurt geven over Beemster kaas! Daar is natuurlijk veel over te vertellen! Je kunt op deze pagina alles vinden waarmee je een spreekbeurt kunt maken: Spreekbeurt over Beemster kaas.

Het spreekbeurt pakket is geschikt voor groep 3 t/m 5 en groep 6 t/m 8.

Omdat we het leuk vinden dat je een spreekbeurt over Beemster kaas gaat houden, willen we je een kleine verrassing toesturen. Ben je benieuwd en wil je deze verrassing graag ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter.

Veel plezier met je spreekbeurt!

Momenteel ontwikkelen wij een duurzamere verpakking waarin onze Beemster kaas heerlijk vers blijft.

De huidige verpakking en de tussenvellen mogen met het plastic afval afgevoerd worden. De onderlegger mag bij het restafval.

Kaas maken

Beemster kaas is genoemd naar de Beemster, een schitterende streek in Noord-Holland met oeroude polders. Daar staat de CONO Kaasmakerij, waar Beemster kaas wordt gemaakt.

Kaas kan als hele kaas (dus niet aangesneden) tot 2 tot 2,5 jaar oud worden. De smaak komt dan nog steeds goed tot zijn recht. Kaas in deze leeftijd wordt brokkelkaas genoemd. Onder de Beemster kazen is Beemster X-O- met zijn rijpingsduur van ruim twee jaar de oudste kaas.

Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas in het kaaspakhuis verzorgd moet worden. Een Jonge Beemster kaas rijpt maar enkele weken. Een Beemster X-O- daarentegen, neemt veel langer de tijd om op smaak te komen. Oude kaas bevat bovendien minder vocht. Per kilo krijg je dus méér kaas als je oude kaas koopt.

‘Graskaas’ is kaas die wordt gemaakt van de melk van koeien die, na in de winter op stal te hebben gestaan, voor het eerst weer in de wei lopen en vers gras eten. Dat levert lekkerder melk op, en dus smaakt de kaas ook op zijn best. Want het vet in de melk is zachter van smaak als de koeien vers gras eten.

De gaten in de Beemster kaas worden gevormd door het zuursel dat in de kaas zit. Dit zuursel, dat de kaas zijn karaktervolle smaak geeft en ervoor zorgt dat je ‘m langer kunt bewaren, zorgt voor een kleine gasvorming. Zo ontstaan de gaatjes in de kaas.

Soms ontstaan er grotere gaten in de kaas. Onze kaasmakers controleren de kazen voortdurend op kwaliteit en dus ook op gelijkmatige gatenvorming, maar toch kan het heel soms gebeuren dat er verschillen zijn. Kaas blijft natuurlijk een natuurproduct. Soms zit er in dit gat ook wat vocht. Dit kan gebeuren als er bij de bereiding van de kaas wat kaaswei in de kaas is blijven zitten. Dit levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Ja, de Beemster kaas waar gebruik wordt gemaakt van dierlijk stremsel heeft een officieel, afgegeven, halal-certificering. Daarnaast zijn bijna alle Beemster kazen vegetarisch waar er dus geen gebruik wordt gemaakt van dierlijk stremsel. Deze zijn te herkennen aan het V-label keurmerk op de verpakking.

Let op; enkele kazen zijn (nog) niet vegetarisch: Beemster Biologisch en Beemster X-O-.

In de meeste Beemster kazen wordt vegetarisch stremsel (microbieel) gebruikt dat voldoet aan strenge kwaliteitseisen. In de Beemster kazen die niet vegetarisch zijn wordt dierlijk stremsel gebruikt dat ook voldoet aan strenge kwaliteitseisen, hiervoor hebben wij een Halal-certificering.

Ja, bijna alle Beemster kaas is vegetarisch. De kaas wordt gemaakt met vegetarisch stremsel (microbieel). Dit is afkomstig van micro-organismen, zoals gisten en schimmels.
Beemster X-O- is (nog) niet vegetarisch.

Ja, op de Beemster verpakkingen met kazen die vegetarisch zijn vind je het V-Label, Met het V-Label keurmerk zie je in één oogopslag in dat het product vegetarisch is.

De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label keurmerk in Nederland. Het V-Label keurmerk wordt wereldwijd gebruikt.

Nee, Beemster kaas is niet veganistisch. De kaas wordt gemaakt van koemelk.

Smaak

Het kan zijn dat de kaas die je hebt geproefd ouder is dan de kaas die je normaal gesproken eet. Als de kaas ouder wordt, ontwikkelt de smaak van de kaas zich meer. De kaas wordt pittiger. Ook wordt het vochtgehalte lager, waardoor de concentratie zout in verhouding iets groter wordt.

De smaak wordt bepaald door een aantal belangrijke factoren. Allereerst heb je natuurlijk de beste ingrediënten nodig: lekkere melk en daarnaast zuursel en stremsel. Daarnaast is de tijd die de kaas in het pekelbad doorbrengt van belang en de tijd die de kaas krijgt om te rijpen. Beemster kaas mag nog, heel ambachtelijk, de tijd nemen om ongestoord op smaak te komen. Wil je meer weten over hoe wij Beemster kaas maken? Lees er dan hier meer over!

Kaas is een natuurproduct, kleine smaakafwijkingen horen daar bij. Het kan dus gebeuren dat een het éne stuk kaas iets verschilt van het andere stuk kaas. Ook verandert de smaak van de kaas als hij ouder wordt, hij wordt dan iets pittiger. Proef je een zeepachtige smaak, dan is het rijpingsproces niet goed verlopen. Beemster kaas streeft ernaar deze smaakafwijking te voorkomen, we voeren daarom vele kwaliteitscontroles uit. Heb je een stuk of verpakking Beemster kaas gekocht waarbij deze smaakafwijking toch voorkomt? Neem dan contact met ons op, zodat we het aankoopbedrag kunnen vergoeden. Deze afwijkende smaak levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Als de kaas wat zuur smaakt, komt dat doordat er in verhouding iets meer melkzuur in de kaas is gevormd dan normaal. Ook deze smaakafwijking proberen we bij Beemster kaas te voorkomen met vele kwaliteitscontroles. Mocht het toch een keer voorkomen, neem ook dan contact met ons op, zodat we het aankoopbedrag kunnen vergoeden. Deze iets zuurdere smaak levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

De smaak van Beemster kaas zit onder de korst. Het eten van de korst van Beemster kaas is dus op zich niet de bedoeling, maar niet schadelijk. Op de korst om Beemster kaas is een ademende plastic coating aangebracht. Het beschermt de kaas tegen teveel uitdroging en tegen schimmelvorming. Ook dat laagje is niet schadelijk, je lichaam verteert het alleen niet.

Ja, de korst is van de plakjes verwijderd. Het is dus niet nodig om de randjes eraf te snijden.

Bij oude kaas kunnen zogenaamde natte ogen ontstaan. Het betreft hier een natuurlijk proces waarbij kaasvocht in een ‘kaasoog’ (een gat) is opgehoopt. Dit levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Dit komt soms voor op voorverpakte kaas. Het witte poeder bestaat uit eiwitkristallen. Bij het snijden van de kaas kunnen er kleine kaasdeeltjes losraken uit de kaas en op de plakjes of stukken kaas blijven liggen. Ze zijn niet van invloed op de smaak of de kwaliteit van de kaas.

Heb je witte puntjes in de kaas aangetroffen? Maak je geen zorgen, dit zijn zogenaamde rijpingskristallen die ontstaan tijdens de rijping van de kaas. Deze rijpingskristallen zijn karakteristiek voor de natuurlijke rijping en kenmerkend voor de pittige smaak van oudere kaas. Eet smakelijk!

Het maken van kaas met vegetarisch stremsel (microbieel) heeft geen invloed op de (h)eerlijke smaak van (onze) Beemster kazen, de lekkerste kaas komt uit de Beemster.

De overgang naar ‘gemaakt van melk van koeien gevoerd zonder GMO (GMO-gehalte lager dan 0,9%)’ heeft geen invloed op de (h)eerlijke smaak van (onze) Beemster kazen.

Toevoegingen

Alle Beemster kazen, met uitzondering van Beemster Biologisch en Beemster Geit, bevatten E160b(ii)*, de natuurlijke kleurstof annatto. De gebruikte hoeveelheid is absoluut onschadelijk voor de gezondheid. Tijdens onze kwaliteitscontroles controleren we altijd het kleurstofgehalte van de kaas.

Het plastic omhulsel rond de korst van Beemster kaas bevat E235 (natamcycine). Dit beschermt onze kaas tegen ongewenste schimmel- en schimmelgroei tijdens het relatief lange natuurlijke rijpingsproces. Natamycine wordt in zulke kleine hoeveelheid gebruikt dat het niet in de kaas dringt. Als de korst voor consumptie wordt verwijderd tot een dikte van ongeveer 5 mm, is de natamcycine niet meer aanwezig. Het vormt geen risico voor de volksgezondheid. Cono Kaasmakers gebruikt geen conserveermiddelen in haar kazen.

Alle genoemde E-nummer zijn getest en goedgekeurd onder Europese wetgeving en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van voedsel. Het is een garantie dat het veilig is.

* (ii) Norbixine, is het in water oplosbare deel van Annatto.

Om één kilo kaas te maken, heb je ongeveer tien liter melk nodig. Een Goudse kaas weegt twaalf of zestien kilo, hiervoor is dus 120 of 160 liter melk nodig.

Nee, Beemster kaas bevat geen smaakversterker vetsin-zout.

Nee, geen van de ingrediënten is bestraald met gammastralen. Beemster kaas
zorgt op authentieke, ambachtelijke wijze voor goede houdbare kaas.

Ja, in Beemster kaas zit de kleurstof E160b; Annatto(ii), een natuurlijke kleurstof. Deze kleurstof is beslist ongevaarlijk voor de gezondheid.

GMO-vrij heeft betrekking op het voer van de koeien. Melk afkomstig van koeien gevoerd zonder GMO (GMO-gehalte lager dan 0,9%) houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde organismen.

Met andere woorden: Beemster koeien eten voornamelijk gras. De boeren telen zelf eerlijke grassen en gewassen, dus nimmer genetisch gemodificeerde varianten. In aanvulling op het grasrantsoen eten de koeien krachtvoer dat ook 100% GMO-vrij is. Beemster kaas is dan ook de enige kaas in Nederland die volledig GMO vrij gemaakt wordt. Alle grondstoffen voor het voer zijn op natuurlijke wijze geteeld. Bijna 80% van al het koeienvoer komt direct uit de regio. Alles wat de koe eet komt terug in de melk. En dus in Beemster kaas.

Verkoop

  • Beemster kaas wordt verkocht in supermarkten, kaasspeciaalzaken en markten.
  • In de Beemster polder is een kaaswinkel op de Rijperweg 20 naast de kaasmakerij.
  • In Noord-Holland zijn een aantal boerderijwinkels waar Beemster kaas verkocht wordt. Een overzicht van alle boerderijwinkels vind je hier.

Je kunt natuurlijk ook in onze online kaasshop terecht voor je wekelijkse kaas bestelling!

In de Beemster polder is onze kaaswinkel naast de kaasmakerij gevestigd. De openingstijden zijn: maandag t/m zaterdag 8.00 tot 16.00. De kaaswinkel is gevestigd aan de Rijperweg 20 in Westbeemster.

Steeds meer boeren runnen op hun erf een eigen winkel. De boeren, leden van de coöperatie van CONO Kaasmakers, verkopen hier diverse varianten Beemster kaas. Klik hier voor een overzicht van de boerderijwinkels.

Weidegang

Koeien komen steeds minder vaak uit de stal. In 2014 liep 69 procent van de Nederlandse melkkoeien in de wei, een procent minder dan een jaar eerder. In 2001 stond nog negentig procent van de Nederlandse koeien met de poten in het gras (bron CBS). Sommige melkveebedrijven kiezen er voor om hun koeien het hele jaar door binnen te houden omdat ze te weinig grond naast hun stal hebben of omdat het ze meer tijd en of geld kost. CONO Kaasmakers, de makers van Beemster kaas is voorstander van ‘koeien in de wei’. Een koe is een graasdier en hoort de ruimte te krijgen voor haar natuurlijke gedrag. De melk van koeien die vers gras eten zorgt voor meer smaak en romigheid in onze kaas, Daarom stimuleert CONO Kaasmakers haar aangesloten veehouders met een premie bovenop de reguliere melkprijs om de koeien te laten weiden

Ja, alle Beemster kazen zijn gemaakt van 100% Noord-Hollandse weidemelk. Deze melk wordt apart opgehaald en verwerkt tot Beemster kaas. De koeien grazen minimaal 120 dagen per jaar, gedurende 6 uur per dag buiten in de wei. Dit aantal is de norm die Stichting Weidegang hanteert om ‘weidemelk’ te mogen heten. In de praktijk lopen de koeien van de bij ons aangesloten veehouderijen vele dagen als ook uren langer in de wei.