Duurzaamheid

Van duurzaam naar positief voor toekomstige generaties

Onze coöperatie CONO Kaasmakers, heeft de ambitie om met haar hele kaasketen positief voor toekomstige generaties te zijn. De Nederlandse overheid heeft doelen gesteld waar Nederland in 2030 werkt aan CO2 reductie en in 2050 klimaatneutraal moet zijn.

Duurzaam in de kaasmakerij

Het duurzame aspect zit ‘m niet alleen in het behouden van de ambachtelijke bereidingswijze in de kaasmakerij, het zit in de genen van de hele kaasmakerij. Zo gebruiken we minder water, werken we CO2 neutraal en sinds 2020 is onze kaasmakerij gecertificeerd volgens de Climate Neutral Standard.

Duurzaamheid wordt bij ons doorgevoerd in de hele keten van koeienbek tot winkelrek. Wil je weten hoe we dat doen?

We maken onze kaas in een duurzame kaasmakerij. De kaasmakers werken met de modernste technieken. Ze kiezen er bewust voor om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken. Het kost op deze manier meer tijd, dat nemen we voor lief, we doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken.

Het kaasmaken begint bij de melk, die door onze melkwagens bij de boeren wordt opgehaald. Zuivere 100% Noord-Hollandse weidemelk. De koeien lopen gemiddeld 176 in de wei, dat levert melk vol eiwitten en mineralen op, de beste basis voor de smaak van de kaas. Tip: bekijk hier eens het verhaal van de gelukkige koeien!

Dan volgt het kaas maken, daar komt veel bij kijken. De kaasmeesters controleren de kaasmelk nog zelf, en ze roeren de wrongel nog handmatig in een open draineerbak zoals dat vroeger ook op de boerderij werd gedaan. Wat goed is moet goed blijven, de kazen leggen wij daarom op houten planken om te rijpen, zolang als nodig. Dit geeft de beste smaak en smedigheid. Beemster doet geen concessies. Niet aan de smaak. Niet aan de productie. Niet aan de tijd en zorg voor de kaas. Want alleen dan kun je uitgesproken kazen maken met elk een unieke smaak en smedigheid.

Benieuwd hoe het er aan toe gaat op de boerderij en in de kaasmakerij? Bekijk dan al onze verhalen

Ambachtelijke kaasmakerij

In de kaasmakerij

Kaas maken is mensenwerk.
Zo roeren wij de wrongel nog met de hand.
Kan een machine dat niet?
Misschien.
Maar het oog van de kaasmeester.
Weet nu eenmaal feilloos wat de hand moet doen.
Zelfs als dat een beetje onhandig is.
Daar wordt de kaas in dit geval extra lekker van.

Echte kaas komt uit de Beemster.

Bij de boer

Van graspriet tot kaas

Vakmanschap zit in de genen

Samen zorgen voor een blije aarde

Duurzaam bij de boer

Blije koeien
Dankzij ons dierenwelzijnprogramma weten we zeker dat we altijd de aller-beste kwaliteit melk en dus kaas kunnen leveren. Onze koeien staan zo vaak mogelijk in de wei, gemiddeld 176 dagen per jaar, wat veel meer is dan de minimale norm van 120 dagen van stichting keurmerk weidegang. Ze krijgen dan zoveel mogelijk gras van eigen bodem. En als ze op stal staan, hebben ze altijd de beschikking over zachte ligbedden voor het herkauwen, koeborstels. Bekijk onze verhalen voor koemassages en goed geventileerde en ruime ruimtes.

Blije boeren
Wij vinden dat onze veehouders, die voor Beemster kaas elke dag hard werken, een goede boterham verdienen. Daarom geven wij onze boeren een eerlijke melkprijs. Een deel daarvan is een weidegang premie waar we sinds 2002 als eerste coöperatie in Nederland de boeren mee belonen.

Blije aarde
Voor ons is de hele keten belangrijk. Van grasspriet tot kaas. De aarde geeft ons alles wat we nodig hebben en daar moeten we zuinig mee omgaan. Bij Beemster kaas zijn wij ons daar dagelijks van bewust. Daarom houden we de kringloop graag in stand en zoeken we elke dag weer naar de beste balans tussen veehouderij en natuur. Op lange en korte termijn.

Zo is de cirkel van de keten weer rond: zorg goed voor de aarde, dan is het gras het lekkerst, de koe gezond, de melk van de beste kwaliteit, de veehouder blij en de kaas het lekkerst!

Weidevogels

In de weilanden waar de weidevogels graag zijn wordt aan weidevogelbeheer gedaan. Dit wordt vaak in samenwerking gedaan met boeren en vrijwilligers die aangesloten zijn bij de natuurvereniging, zoals bijvoorbeeld Water, Land & Dijken.

De weidevogels worden op allerlei manieren beschermd. Dit kan bijvoorbeeld via een drone met een warmtecamera, via spotten met verrekijker, nestbeschermers plaatsen of mozaïek beheer. Bij ‘mozaïek beheer’ wordt niet het hele weiland in een keer gemaaid. Daardoor is er altijd een schuilplaats.

Ook wordt er gekeken naar het beschermen van de weidevogel kuikens. Wist u bijvoorbeeld dat er op koeienpoep veel insecten afkomen en dat deze insecten weer het voedsel is van de kleine kuikentjes. Daarom wordt ook wel vaak gezegd: Koe in de wei, weidevogel blij!

Over de borstel en onze dames

20% CO2 reductie onderweg

Iedere dag rijden er meerdere RMO’s (Rijdende Melk Ontvangst) in de rondte om de melk bij onze Beemster boeren op te halen. Onze nieuwste RMO rijdt op Lng (liquid natural gas). Dit levert naar verwachting een CO2-reductie van 20% op ten opzichte van diesel. Daarnaast heeft de RMO-combinatie ook een innovatieve oplegger die is voorzien van een eigen accu, die o.a. wordt opgeladen tijdens het rijden. Het verpompen van de melk vanuit de melktank van de boerderij naar de tankwagen gebeurt daardoor niet langer met een draaiende motor, maar volledig op elektriciteit vanuit deze accu. Ook deze nieuwe wagen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van onze cooperatie.