Beemster koeien zijn kampioen in de wei!

Beemster koeien zijn kampioen in de wei!

Het is een oer-Hollands tafereel: koeien in de wei. Fijn voor de koe en goed voor de smaak van de kaas, vinden wij bij Beemster kaas. Daarom zijn wij trots om te vermelden dat we dit jaar het hoogst aantal weidegang dagen ooit hebben behaald. Een record gemiddelde van 194,5 dagen en bijna 11 uur per dag. Een mooie groei ten opzichte van de 180 dagen gemiddeld in 2017 en opnieuw veel meer dan de minimale norm van 120 dagen van Stichting Weidegang.

Blije koeien geven de lekkerste melk

Dit jaar zijn bijzonder goede resultaten behaald, ondanks een moeizaam weidegang jaar met veel extreem weer. Het voorjaar kwam laat op gang en de zomer was droog en warm. Door ’s nachts te weiden, het land te beregenen en door het verse gras goed te rantsoeneren wisten de boeren de weidegang toch in de benen te houden. En meer dan dat. De Beemster koeien liepen dit jaar meer dan ooit in de wei.

Weidegang blijft

Weidegang zit in het DNA van Beemster melkveehouders. Melkveehouders die al lang boeren weten niet beter. Zoals Erben Wennemars vertelde tijdens de presentatie van de landelijke weidegangresultaten: “Als ik mijn opa 20 jaar geleden had verteld dat we een convenant rondom weidegang nodig hadden om weidegang in de benen te houden dan zou hij dit niet begrepen hebben”. Evert Kremer, melkveehouder en bestuursvoorzitter van CONO kaasmakers, de makers van Beemster kaas: “Onze melkveehouders weten dat weidegang belangrijk is voor het welzijn van de koeien en basis is voor de lekkerste kaas. Daarom lopen de Beemster koeien buiten in de wei, zodra de natuur het toelaat.”