Beemster kaas zomertour!

Beemster kaas zomertour!

Deze zomer nemen Kim van @unbloomfotografie en Tamara van @aantafelmettammie.nl je mee op tour door Nederland. Zij gaan op bezoek bij de leukste horecalocaties waar ze heerlijke gerechten met Beemster kaas op de kaart hebben staan. In dit nieuwsbericht nemen we jou ook mee op tour. Hieronder kun je dan ook de ervaringen van de dames terug lezen. Dit bericht wordt wekelijks aangevuld met de nieuwste locaties.

De Fransman – door Kim van Unbloomfotografie

Mijn partner in crime Melissa en ik lieten ons onderdompelen in kaasfondue. Ik ben nogal het type van ‘doe maar wat’. Dus trok eigenaresse Karin Hiemstra alle registers open om ons zoveel mogelijk te laten proeven. Thank god dat ik de halve dag in de sportschool had gehangen, want iedere hap kun je wel rechtstreeks aan je billen plakken. Maar mèèèèn, wat is dat het waard! Nieuwste toevoeging aan creatief met Beemster kaas-familie bij De Fransman is de kaasbitterballen. Lekker knapperige en stevige korst met een romige, tikje pittige kaasragoutvulling. Een goede opmaat voor de proeverij van kaasfondues die daarna op tafel werd gezet.

De Alkmaarse Kaasfondue heeft ondertussen flink wat gezelschap gekregen van onder andere een versie met truffel en – mijn favoriet – de Duivelse versie met zongedroogde tomaatjes en pepertjes. En waar doop je dan mee? Nou zo ongeveer alles wat er in de koeling ligt: van groentes tot aardappeltjes en van fruit tot broodjes. En ja, het is hard werken om alles op te krijgen.

Aanrader? Ik roep het weer: ja! Ik kan de kaart ondertussen dromen, maar het is altijd weer een feestje om aan te schuiven. Mocht je nu denken: zo’n hele kaasfondue is me te veel. Ga dan voor het kaasfondue met tapas-menu of een andere favoriet: de Bacchus vleesfondue. Ik beloof je… Je krijg er geen spijt van!

The Tosti Club – Spar City Monarch – door Tamara van Aantafelmettammie.nl

Vanaf Den Haag Centraal of Laan van Noi loop je in 10 minuutjes naar The Tosti Club. The Tosti Club zit in een Spar supermarkt en is een keten van lunchrooms. Leuk weetje: elke (nieuwe) Spar supermarkt in een stad krijgt een Tosti Club in het pand. Ze verkopen overheerlijke -en niet onbelangrijk: goed vullende- tosti’s in allerlei smaken. Keuzestress dus.

Ik twijfelde tussen twee tosti’s: de JFT tosti met belegen Beemster kaas, boerenham, scrambled eggs en tomaat of de S.A. taco tosti met jong belegen Beemster kaas, tacosalsa, gekruid gehakt en chimichurri. Allebei lekker! Maar ik had in de ochtend gesport, dus koos ik voor de eiwitten en ben ik voor de JFT tosti gegaan. De dikke plak gesmolten belegen Beemster was goed te proeven, heerlijk!

Wat de tosti afmaakt is de lekkere saus die je erbij krijgt. De saus doet me een beetje denken aan aioli met tomaat, lekker kruidig en romig. Gelukkig kreeg ik een flesje mee naar huis van Hamza, de franchisenemer van de City Spar Monarch waar we waren. Je kan de saus dus ook los kopen. En mocht je in de buurt werken? Dan is het zeker de ideale lunchplek! Hier vind je alle locaties van The Tosti Club. Wat het extra leuk maakt zijn alle leuke quotes door het restaurant. Time to ketch-up! is er bijvoorbeeld zo een, hou ik van!

Kwalitaria Oudorp – door Kim van Unbloomfotografie
Het toffe aan Kwalitaria is dat ze meer variatie op de kaart hebben dan een standaard cafetaria. Natuurlijk serveren ze een goed patatje pinda (complimenten voor de saus van de mannen (!)), fingerlicking hotwings én mijn liefde de @kroketterijdebourgondier maar ook tal van creatieve gerechten.

Op de menukaart prijken tal van patatvariaties met de heerlijkste toppings, zoals het patatje nacho, hot cheesy sauce of gyros. De lijst met spannende burgers is nog langer: vlees, vis, vega. Al dan niet gepimpt met een plak overheerlijke Beemster Kaas. Hier viel de keuze op The Bull met spek, sla, ui en barbecuesaus, hoewel er ook nog even met een schuin ook werd gekeken naar de nieuwe Mexicaanse seizoensvariant met kip en nachos.

Wel van het wisselende menu ging de mango-ananas milkshake naar binnen, net als de frikandel Mexicaanse special die er werkelijk uitzag als een kleurrijk feestelijk plaatje.

Om het bacchanaal af te sluiten, ging ik nog voor een ijsje. Bij Kwalitaria Oudorp hebben ze namelijk niet alleen het heerlijkste softijs maar ook ambachtelijk ijs van @ijssalonpinoccio en zeg daar maar eens nee tegen.

Heidezicht – door Tamara van Aantafelmettammie.nl

De volgende locatie van de lekkerste tour door Nederland is bij Heidezicht, een café-restaurant aan de prachtige Bussumerheide in het Goois Natuurreservaat.

Als je komt aanrijden zie je de prachtige Bussumerheide meteen. Een stukje wandelen en je staat tussen de hertjes en grote grazers. Bij Heidezicht kan je terecht voor lunch, borrel en diner. Van koffie tot warme appelkruimeltaart tot salades of zoals ik nam: dikke zuurdesem boterhammen met oude Beemsterkaas en appelstroop. Ik ben gek op de combinatie hartig en zoet. Ernaast een gezond versgeperst sapje met bietjes, peer, gember en rode peper. Heerlijk!

Het hele verslag van Tamara lees je hier.

Natuurlijk Egmond – door Kim van Unbloomfotografie

Wie is er klaar voor de volgende stop van de @beemster_kaas Zomer Tour? Deel 3 alweer… Ik wil Beemster eigenlijk al vragen om extra stops want wat is deze Tour tof zeg! Zelfs ik kom op parels in mijn regio waar ik nog nooit ben geweest. Ja, want @natuurlijkegmond is echt een stop waard!

De naam zegt het al: ze doen bij Natuurlijk aan prachtige goede producten, maar stoken ook vrolijk de Big Green Egg op of zetten een goed gevulde high tea neer. Hoewel er een lunchkaart (prachtig belegde broodjes) als dinerkaart (genoeg vega opties, maar die desserts!) is, kun je de volledige kaart de hele dag bestellen. Top geregeld dus.

Maar na een lange fietstocht – ok, 12 kilometer maar op een echte fiets (ik dan) met volle bak wind tegen in de polder want Noord-Holland – besloten mijn fietsbuddy Marrion en ik dat het borreltijd was. We hebben een seconde getwijfeld of we alle 18 holes op de midgetgolfbaan zouden lopen, maar we hadden dorst. En ik had al gespeurd op de kaart en zag een prachtige borrelplank staan met die verdraaide Beemster Kaas uiteraard.

Met wijntje, windje en een zeer uitgebreide plank – prijs kwaliteit echt top – zaten we op het uitgebreide terras echt mooi aan. Lekker beppen, mooi mensen kijken en af en toe een gezellige serveerster aan tafel (props voor het personeel!).

Als afsluiter en ons moed in te eten voor de terugweg gingen we nog voor een dessert. Ik vond de triffle met ananas van de bbq echt een feestje. Niet zoet, lekker fris en de brownie naast me ging er ook enthousiast in.

Kwalitaria Delifrance Vathorst – door Tamara van Aantafelmettammie.nl

Ik was gezellig een dagje met mijn zusje op pad en na het gezellige centrum van Amersfoort gingen we door naar @kwalitariadelifrancevathorst. In Amersfoort heb je dus 2 Kwalitaria’s / Délifrances. Ze hebben hetzelfde menu, dus dat scheelt keuzestress. Kwalitaria Délifrance Vathorst zit bij winkelcentrum + station Vathorst en Kwalitaria Délifrance Emiclaer zit zo’n 3 km verderop bij -je raadt het al- winkelcentrum Emiclaer. Bij Emiclaer zit je aan een mooi watertje en Vathorst zit aan een plein.

De keuze is reuze bij Kwalitaria Délifrance, ook met gerechten met Beemsterkaas. Voor de lunch eet je bijvoorbeeld een rijk belegde baguette Beemster kaas. Aangezien het ons avondeten was, hebben we een lekkere tafel vol besteld met o.a. crispy chicken salade en cheesy hot fries. Ik ging verder voor de Red Rebel burger met rucola, rode peper, jalapeño, Beemsterkaas en sriracha-knoflooksaus. Lekker spicy! Mijn zusje ging voor een klassieke the Bull burger met bacon, Beemster kaas, rode uien en BBQ saus. Smullen!

Dit was weer een heerlijke stop, lekker snacken! Voor meer foto’s en een uitgebreider verslag klik je trouwens hier.

The Tosti Club Leeuwarden – door Kim van Unbloomfotografie

Mijn hart maakte een klein vreugdesprongetje, toen Beemster kaas me voor de Beemster Zomer Tour naar Leeuwarden stuurde voor @thetosticlub. Want én heerlijk dagje op stap met de vriend én tosti’s happen. Win-win toch?

Nu zit @thetosticlubleeuwarden in hartje centrum en op een prachtige locatie aan de gracht met een groot terras en er rent jong maar super enthousiast en lief personeel rond. Een dag voor de COVID lockdown ging the club open en een dag later mochten ze de deuren weer sluiten. Maar sinds ze vol in bedrijf zijn, zit het non-stop stampvol. In Leeuwarden houden ze ook van een tosti.

Ik kon zelf net aan een tafeltje buiten bemachtigen want het was een keer wel lekker weer deze zomer. En dan de kaart… Als het tussen twee boterhammen past, kun je er een tosti van maken. God, waar was dit concept 20 jaar geleden?

Vriend ging voor de trippled up SA Taco – ja ik weet het alsof je een order bij een koffietent doet – met dikke lagen gehakt, chimichurri, salsa en een dikke plak Beemsterkaas. Ik kon het weer niet laten om een gerecht te verbeemsteriseren. The Dutch Pizza Tuna had in ene een dikke plak Beemster kaas op zich rusten in plaats van mozzarella. En omdat alles vers wordt belegd, kan je tosti’s een beetje customizen. Of je bouwt ‘m gewoon lekker zelf.

En is het dan een tostifeestje? Yes it is! Want de perfect gebakken bammetjes zijn gevuld – of in mijn geval getopt – met smaakbommetjes. Vergeet die voorverpakte sportkantine zooi! Dit zijn tosti’s met een ster ✨

Restaurant Krelis – door Tamara van Aantafelmettammie.nl

Restaurant Krelis ligt mooi gelegen op Erfgoedpark de Hoop, tussen het Uitgeestermeer en Zwaansmeer. Een prachtig plekje middenin de natuur waar ook een bed & breakfast en luxe glamping lodges aanwezig zijn. Het Uitgeestermeer is de ideale plek voor watersporters, de windsurfers kon je vanaf een afstandje zien. En ook hier was weer een grote kinderspeeltuin aanwezig, dus mocht je je kids meenemen kan jijzelf lekker op het terras van Krelis genieten en tegelijkertijd een oogje in het zeil houden op je kinderen. Net zoals bij de mooie locatie Heidezicht in Bussum waar ik een paar weken geleden een broodje Beemster kaas at.

Tijd om te doen waar we voor kwamen, een heerlijke lunch bestellen. De kaart van Krelis is erg uitgebreid en er staan meerdere unieke gerechten op de kaart. Geen gewone lunchroom om het zo maar te zeggen. Ik ging voor de focaccia met gerookte pastrami, truffelmayonaise en oude Beemster kaas. Een heerlijk en verrassend broodje! Ik ga vaker oude Beemster kaas gebruiken op een broodje carpaccio of vitello, in plaats van Parmezaanse kaas. Ook leuk dat het een focaccia is en geen gewoon brood.

Vriendlief ging trouwens voor de eggs Benedict, een all time klassieker. Uiteraard werden beide gerechten vergezeld door een lekker wijntje, een Australische Chardonnay. Bekijk hier de lunchkaart van Krelis. 

Als je dus zin hebt in een een echt Noord-Hollands natuurlandschap inclusief koeien, schapen en molens, dan ben je bij Krelis zeker aan het goede adres. Ook de wijnkaart is lekker uitgebreid: 6 witte en 5 rode wijnen per glas, naast natuurlijk de wijnen per fles. Vind ik toch altijd wel belangrijk ;). Als afsluiter kan je bij de kleine molen naast Krelis nog een lekker ijsje halen als toetje. 

Restaurant de Reghter – door Kim van Unbloomfotografie

Save the best for last, zeggen ze weleens. Nou dat is in deze Beemster kaas zomertour meer dan gelukt! Ik mocht als allerlaatste stop afreizen naar het pittoreske dorpje De Rijp, waar restaurant @dereghter huist in een prachtig oud kenmerkend pandje aan het water.

Voor mij was dit een pareltje in de Noord-Hollandse polder dat ik nog niet kende. Noem De Reghter klassiek met een bijzonder creatieve twist en uiteraard de nodige gerechten met Beemster kaas op het menu, waarmee sommige gerechten echt af worden gemaakt.

Neem de huisgerookte biefstuk waar normaal op het voorgerecht Beemster X-O- op gemikt wordt – voor mij een speciale editie op de antipastiplank – wat een match made in heaven!

Maar de chef kan meer dan Beemster raspen: de klassieke carpaccio serveert hij met een bitterbal van de beruchte kaas. Voor mij was overigens de steak tartare een absoluut hoogtepunt: perfect gesneden rund met aardappellucifers, schuim van augurk, mosterdijs, gefrituurde kappertjes en eigeel toefjes. Ieder hapje was puur genieten en stond bomvol van smaak en structuur. Ik heb er veel gegeten in mijn leven maar stoomt met stip de top twee in van lekkerste ooit.

Maar naast het roken van hun eigen charcuterie (ik heb het nog niet eens over de eend en osseworst gehad), werkt de chef ook met de mooiere stukken orgaanvlees. Ik ben geen uitgesproken fan maar voor zowel eendenlever als zwezerik trek ik mijn fanshirt graag aan. Het tussengerecht met de eendenlever en kreeftsalade werd gepromoveerd tot hoofdgerecht en mijn vriend ging los op de zwezerik. Nu had het tussengerecht al een formaatje hoofdgerecht (in De Rijp houden ze duidelijk van goede porties), maar het was serieus iedere hap weer genieten. De bediening zorgde trouwens bij iedere gang met flair voor een bijpassend heerlijke wijn.

En hoe kun je de Beemster kaas zomertour niet afsluiten met een kaasplankje met daarop uiteraard Beemster en vier andere prachtige kazen? Dit was puur genieten!

Madame Cyclette – door Tamara van Aantafelmettammie.nl

Madame Cyclette is een flexitarisch restaurant. Het zit pal naast het Olypmisch stadion, waar je -de naam geeft het al een beetje weg- ook fietsen kan huren voor een leuk tochtje door Amsterdam. Denk niet aan zo’n kleine fietsenverhuur in een pijpenla, nee Madame Cyclette heeft een mooie luxe entree waar je rechts fietsen kan huren en links het ruime restaurant inloopt. Het restaurant is vrolijk gekleurd en mooi ingericht. De bar ziet er super chique uit. Tijd om de menukaart eens even goed te bestuderen!

Want daar kwamen we voor, een lekkere lunch met natuurlijk iets van Beemster kaas. Want ook hier wordt deze Noord-Hollandse kaas goed gebruikt! Bijvoorbeeld op de hamburger met gesmolten kaas, maar ook op de croque madame. Een luxe tosti met 3 soorten kaas (jonge Beemster kaas, mozzarella en Parmezaan) en een spiegeleitje erbovenop. Daar ging ik voor. Wat een heerlijk broodje!