Borrelplateau met uienchutney en geroosterde druiven

Borrelplateau met uienchutney en geroosterde druiven

Borrelgerecht. 4-6 pers. Bereiden 30 min. + 1 uur wachttijd.

Ingrediënten

  • 250 g rode pitloze druiven
  • 10 g rozemarijn
  • 1 el rode wijnazijn
  • 5 el milde olijfolie
  • 200 g rode uien
  • ½ tl mosterdzaad
  • ½ tl venkelzaad
  • ½ tl korianderzaad
  • 100 g vijgenjam
  • 100 g Beemster Royaal Grand Cru
  • 100 g Beemster X-O-
  • 100 g Beemster Aged
  • 150 g kaassalade (zie recept: zelfgemaakte kaassalade met Beemster Royaal Grand Cru)

Keukenspullen

  • Ovenschaal
  • Grote houten plank

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de tros druiven in een ovenschaal en steek de takjes rozemarijn ertussen. Besprenkel met de azijn en 3 el olie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster de druiven ca. 15 min. in de oven, haal ze eruit en laat 30 min. afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de rode uien in dunne halve ringen. Verhit de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de ui 5 min. Voeg het mosterd-, venkel- en korianderzaad toe en breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Bak nog 3 minuten, roer regelmatig. Schep de vijgenjam erdoor en kook nog 3 min. mee. Voeg als de chutney te dik is een scheutje water toe. Zet het vuur uit en laat in een kom afkoelen tot kamertemperatuur, dit duurt ca. 1 uur.
  3. Snijd de Beemster Royaal Grand Cru in blokjes van 2 cm, breek de Beemster X-O- in grove stukken en snijd de Beemster Aged in dikke plakken.
  4. Zet de kaassalade en de vijgenjam in kommetjes op de houten plank. Leg de tros druiven op de plank en verdeel de verschillende kazen erover. Lekker met toastjes of stokbrood.

Enthousiast over deze borrelhapjes? Probeer dan ook eens de Beemster kaassalade of experimenteer met een stoofperenchutney.