Hartige scones met Beemster Signature Royaal Grand Cru door Susan Aretz

hartige scones met Beemster kaas

Tussendoortje. 25 stuks. Bereiden 25 min + 15 min. oventijd

Ingrediënten

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl venkelzaad
  • 150 gram Beemster Signature Royaal Grand Cru, fijn geraspt
  • 100 gram ongezouten boter
  • 200 – 250 ml karnemelk

Keukenspullen

  • steker van 5 cm doorsnede *)
  • bakplaat met bakpapier

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 240 C (boven/onderwarmte).
  2. Zeef het bakmeel, bakpoeder, suiker, zout en paprikapoeder in een kom. Voeg de geraspte Beemster kaas en het venkelzaad toe en meng even door elkaar. Kneed nu kort en snel de koude boter met je vingers erdoor, tot je een kruimelig geheel hebt. Voeg nu de karnemelk toe. Begin met 200 ml en voeg zo nodig nog een beetje extra toe. Niet te veel, het deeg hoeft niet glad en netjes te worden. Kneed ook nu weer zo kort mogelijk, om de luchtigheid te behouden. Het deeg mag ruim 2 cm dik zijn.
  3. Met een bebloemde steker steek je hier nu rondjes uit. Leg die op de bakplaat, met zo min mogelijk ruimte ertussen. Dit helpt bij het rijzen straks. De restjes deeg voeg je samen – niet kneden! – en ook daar steek je weer rondjes uit. Net zo lang tot je deeg nagenoeg op is.
  4. Verwarm de oven nu voor, terwijl je de scones even tot rust laat komen. Bak de hartige scones in 15 minuten goudbruin en gaar.

Serveertip
Serveer warm met een lik gezouten boter en natuurlijk, nog wat extra kaas! Serveer de hartige scones samen met hartige madeleines, een lekkere pot thee er bij en je hebt een heerlijke high tea!

Dit recept is gemaakt door Susan Aretz.