Ribollita met Beemster Extra Oud

Ribollita met Beemster Extra Oud

Hoofdgerecht. 6 personen. Bereiden 35 min.  + 1 uur en 30 min. wachttijd + 15 min. oventijd

Ingrediënten

  • 3 winterpenen
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 6 el olijfolie
  • 1 takje salie
  • 800 ml gepelde San Marzanotomaten (blik)
  • ½ oud desembrood (ca. 400 g)
  • 300 g ongesneden boerenkool
  • 100 g Beemster Extra Oud
  • 720 g witte bonen (pot)
  • 2 el rodewijnazijn

Keukenspullen

  • Bakpapier
  • Staafmixer met hoge beker

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snijd de winterpenen in blokjes van een ½ cm. Snijd de uien en bleekselderij in blokjes van dezelfde maat. Snijd de knoflook in plakjes.
  2. Verhit 5 el olijfolie in een ruime pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de peen, ui, bleekselderij en een snuf zout toe. Fruit in ca. 8 min. zacht en zoet. Zorg ervoor dat deze soffritto niet bruin wordt, zodat het zijn zoetheid behoudt. Zet, als het te snel gaat, het vuur lager.
  3. Doe de laatste 2 min. de knoflook en salie erbij. Blus af met de gepelde tomaten en 400 ml water. Breng aan de kook en laat 30 min. op laag vuur pruttelen. Druk de grote tomaten wat fijner met een spatel.
  4. Snijd ondertussen het brood in grove stukken (ca. 6 cm) en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het brood in ca. 12 min. in het midden van de oven goudbruin en knapperig.
  5. Scheur de bladeren van de boerenkool van de harde nerven. Scheur de bladeren in grove repen van ca. 6 cm lang. Voeg 1,75 liter water en 1 el zout toe. Breng aan de kook, doe de deksel schuin op de pan en laat 1 uur en 15 min. zachtjes koken.
  6. Rasp ondertussen de kaas. Spoel de bonen af en pureer ¼ in een hoge beker met de staafmixer grof. Voeg de puree samen met de hele bonen toe aan de soep, meng voorzichtig zodat het brood zo heel mogelijk blijft en breng aan de kook. Kook 1 min. door. Breng op smaak met de azijn (begin met 1 el), peper en zout naar smaak. Schep de soep in diepe borden en besprenkel met de rest van de olijfolie en de geraspte kaas.

Bereidingstip
Je kunt ook cavolo nero (palmkool) gebruiken in plaats van boerenkool.

Serveertip
De soep is de volgende dag nóg lekkerder en laat zich ook goed invriezen.

Andere soep proberen? Kijk dan eens bij het recept voor de knolselderij-kaassoep.