Sinter-kaasplank met Speculaas-appelchutney en onze Beemster® X-O-.
Borrelgerecht. Bereiden 10 min (plank opmaken), 25 minuten chutney maken (+afkoelen).
Ingrediënten
Voor de plank:
- 150 g Beemster® X-O- (in blokjes, puntjes of schaafsel)
- 150 g Beemster® Royaal Grand Cru (in dunne plakjes of grove schaafsel)
- 1 appel (bijv. Elstar of Pink Lady), in dunne partjes
- 1 klein trosje druiven
- 6–8 mini speculaasjes
- Toastjes of krokante crackers
- Optioneel: handje walnoten of pecannoten
Voor de Speculaas-appelchutney:
- 2 appels, in kleine blokjes
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 1 tl verse gember, geraspt
- 75 ml appelciderazijn (of witte wijnazijn)
- 2 el bruine basterdsuiker
- ½ tl speculaaskruiden
- Snufje zout
- 1 el rozijnen (optioneel)
- 1 tl boter of neutrale olie
Bereiden
1. Speculaas–appelchutney
- Verhit de boter in een steelpannetje.
- Fruit de sjalot en gember 2 minuten zachtjes aan.
- Voeg de appel, suiker, speculaaskruiden en zout toe en bak 3–4 minuten mee.
- Schenk de appelciderazijn erbij en voeg eventueel de rozijnen toe.
- Laat 10–15 minuten zachtjes inkoken tot een stroperige chutney.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur (de chutney dikt dan verder in).
2. Plank
- Verdeel Beemster® X-O- en Beemster® Royaal Grand Cru mooi over de plank.
- Leg er appelpartjes en trosjes druiven tussen voor frisse tegenhangers.
- Schep de Speculaas–appelchutney in een klein kommetje en plaats centraal.
- Leg de mini speculaasjes en toastjes rondom voor structuur en crunch.
- Optioneel: leg wat walnoten of pecannoten tussendoor voor extra textuur.
Wil je nog meer lekkere Sinterklaas recepten maken? Probeer ook eens onze Sinterk(l)aasflappen met Beemster® Oud.