Spanakopita met Beemster Belegen
Hoofdgerecht. 4 Personen. Bereiden 20 min. + 40-50 min. oventijd + 10 min. wachttijd
Ingrediënten
- 1 kilo spinazie (diepvries, ontdooid)
- 1 citroen
- 15 g dille
- 100 g witte kaas
- 100 g Beemster Belegen
- 1 bos bosui
- 3 el milde olijfolie
- 2 eieren
- 1 tl gemalen nootmuskaat
- 8 vellen vers filodeeg (koeling)
Keukenspullen
- Ovenschaal (20 x 30 cm ingevet)
- Bakkwast
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de ontdooide spinazie in een schone theedoek en pers er zoveel mogelijk vocht uit, de spinazie moet zo droog mogelijk zijn. Doe in een grote mengkom.
- Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de citroen. Snijd de dille fijn, prak de witte kaas met een vork en rasp de belegen kaas. Meng de dille en kazen door de spinazie.
- Snijd de bosuien fijn. Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan en bak de bosui ca. 3 min. op middelhoog vuur. Voeg toe aan het spinaziemengsel.
- Klop de eieren los en meng door het spinaziemengsel. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
- Besmeer een vel filodeeg aan 1 kant in met 1/8 van de rest van de olijfolie en leg met de ingevette kant naar boven in de ovenschaal, de randen mogen overhangen. Herhaal dit met nog 3 vellen filodeeg. Schep het spinaziemengsel erop.
- Besmeer met een kwast een vel filodeeg aan 1 kant met olie en leg deze met de ingevette kant naar boven op het spinaziemengsel. Herhaal dit met de rest van het filodeeg. Vouw het overhangende deeg losjes naar binnen, over de spanakopita.
- Snijd de spanakopita met een scherp met in 8 gelijke stukken en bak ca. 40-50 min. in het midden van de oven tot lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Met Beemster kaas maak je veel ovengerechten nog lekkerder. Wat denk je bijvoorbeeld van deze baked pasta?