Tarte tatin met witlof, ham en Beemster kaas
Voorgerecht. 4 personen. Bereiden 60 min.
Ingrediënten
- 100 g suiker
- 50 ml rode wijn
- 8-10 stronkjes witlof
- Roomboterbladerdeeg, 5 plakjes of op een rol
- Zout en peper
- 100 g Beemster Belegen 48+
- 100 g achterham
- 50 g hazelnoten
- Handje peterselie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 ºC.
Karamel maken
- Karamelliseer de suiker door de suiker in een hoge pan warm te laten worden. Roer niet in de pan. Af en toe walsen is prima.
- Breng de wijn aan de kook in een andere pan.
- Zodra de suiker een gouden kleur heeft, blus je ‘m af met de rode wijn. Pas op voor de hete bubbels.
- Voeg een snuf zout en peper toe en roer goed door.
- Giet de rodewijnstroop in een ronde, lage bakvorm. Bijvoorbeeld een quichevorm of een rond bakblik. Kantel ‘m een beetje zodat de stroop over de hele bakvorm verspreidt.
Witlof klaarmaken
- Snijd de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Snijd de onderkant er niet helemaal af, want die houdt de bladeren bij elkaar. Verwijder dus alleen de harde, bittere kern.
- Zet de gehalveerde witlofstronkjes strak naast elkaar, in een cirkel, in de karamel met de bolle zijde naar boven.
Bladerdeeg klaarmaken
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een grote lap van 2 mm dik.
- Drapeer de lap over de witlof en prik gaatjes in het deeg.
- Vouw het overlappende deeg aan de binnenkant van de bakvorm om de witlofstronkjes heen.
- Bak de taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
Garnering maken
- Snijd ondertussen de Beemster kaas en ham in gelijke blokjes. Die mogen tussen 0,5 cm en 1 cm zijn.
- Hak de hazelnoten fijn of maal ze fijn in een mixer. Bak ze ongeveer 2 minuten in een koekenpan totdat ze goudbruin en geurig zijn.
- Snijd een witlof in lange, dunne reepjes, ter decoratie.
Tarte tatin afmaken
- Haal de tarte tatin uit de oven.
- Giet de tarte tatin voorzichtig af en vang het kookvocht op.
- Kook het vocht voor de helft in, in een pan.
- Keer de vorm in 1 keer om op een serveerschaal.
- Bestrijk de tarte tatin met het ingekookte, stroperige vocht.
- Leg de reepjes witlof op de taart. Besprenkel met ham blokjes, kaasblokjes, peterselie en de fijngemalen hazelnoten.
*Dit recept is ontwikkeld door 24Kitchen.
Ben je op zoek naar meer receptinspiratie? Ga dan snel naar onze receptpagina.