Tater tots met cheese pull van Beemster Oud
Borrelgerecht. 25 stuks. Bereiden 50 min. + 2 min oventijd
Ingrediënten
- 900 g vastkokende aardappelen
- 1 el aardappelzetmeel
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl uienpoeder
- 1½ tl zout
- 1 tl gemalen peper
- 250 ml zonnebloemolie
- 75 g Beemster Oud
- 5 g verse bieslook
Keukenspullen
- Keukenpapier
- (Gietijzeren) braadpan
- Ovenschaal
- Bakpapier
Bereiden
- Boen de aardappelen schoon. Snijd ze in grove gelijke stuken. Doe de stukken aardappel in een pan en doe er water bij tot ze net onder staan. Breng aan de kook en laat 7 min. zachtjes koken tot ze net gaar zijn, maar nog niet door en door. Giet af in een vergiet en laat 5 min. uitwasemen en afkoelen.
- Rasp de aardappelen op de grove kant van een blokrasp. Doe de rasp in een schone theedoek en knijp het resterende vocht eruit. Meng het droge aardappelmengsel in een kom met het zetmeel, de knoflook- en uienpoeder, het zout en de peper. Vorm met je handen de ‘tots’ ter grootte van een duim, dus een soort worstje van zo’n 5 cm lang en 1½ cm dik.
- Verhit de olie in een (gietijzeren) braadpan (of andere pan die geschikt is voor frituren). Je hebt geen thermometer nodig: doe een klein stukje aardappeldeeg in de olie om te testen hoe heet het is. Begint het te sissen en bubbelen? Dan is de olie heet genoeg om te gaan bakken. Doe, afhankelijk van de grootte van je pan, ca. 6 tots tegelijkertijd voorzichtig in de olie en bak in ca. 6-8 min. rondom bruin en knapperig, keer ze halverwege. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
- Zet de grillstand van de oven aan. Rasp ondertussen de kaas en snijd de bieslook fijn. Leg de tater tots tegen elkaar en stapel ze een beetje op elkaar in een ovenschaal met bakpapier op de bodem. Bestrooi ze met de kaas en zet ze ca. 2 min. onder de grill, tot de kaas is gesmolten. Bestrooi met de bieslook, serveer direct en geniet van de cheese pull.
Bereidingstip
Geen tijd om tots te maken? Gebruik dan kant en klare röstirondjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en bereid ze verder vanaf stap 4.
Nog meer borrelhapjes maken? Bekijk dan de borrelrecepten.