Uiensoep met Beemster Oud

Ribollita met Beemster Extra Oud 48+

Hoofdgerecht. 4 Personen. Bereiden 1 uur incl. 10 min. oventijd.

Ingrediënten

  • 1 kilo middelgrote uien
  • 50 ongezouten roomboter
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el bloem
  • 3 el cognac
  • 500 ml runderfond
  • 1 liter kokend water
  • 3 takjes tijm
  • 1 meergranenstokbrood
  • 150 g Beemster Oud
  • 5 g bieslook

Keukenspullen

  • Ruime pan met dikke bodem
  • Bakpapier
  • 4 Vuurvaste kommen

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de tros druiven in een ovenschaal en steek de takjes rozemarijn ertussen. Besprenkel met de azijn en 3 el olie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster de druiven ca. 15 min. in de oven, haal ze eruit en laat 30 min. afkoelen.
  2. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en laat de ui op middelhoog vuur in ca. 35 min. karamelliseren. Schep regelmatig om. Houd vooral de laatste 10 min. de uien goed in de gaten. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Bak de laatste 3 min. mee. Bestrooi de ui met de bloem, breng op smaak met peper en zout en bak al omscheppend 3 min.
  3. Voeg de cognac toe en schep om. Schenk de fond en het kokende water erbij. Voeg de tijm toe, breng de soep aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout .Zet de ovengrill aan. Snijd 8 gelijke sneetjes van het stokbrood. Gril de sneetjes op een met bakpapier beklede bakplaat onder de grill in ca. 5 min. goudbruin. Rasp ondertussen de kaas.
  4. Snijd ondertussen de rode uien in dunne halve ringen. Verhit de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de ui 5 min. Voeg het mosterd-, venkel- en korianderzaad toe en breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Bak nog 3 minuten, roer regelmatig. Schep de vijgenjam erdoor en kook nog 3 min. mee. Voeg als de chutney te dik is een scheutje water toe. Zet het vuur uit en laat in een kom afkoelen tot kamertemperatuur, dit duurt ca. 1 uur.
  5. Schep de soep in de kommen. Leg in elke kom 2 sneetjes brood. Verdeel de kaas erover, de kaas mag er ook lekker naast vallen. Zet ca. 5 min. in de oven onder de grill tot de kaas gesmolten is. Snijd de bieslook fijn en strooi over de soep. Serveer de rest van het stokbrood erbij.

Bereidingstip
Liever geen alcohol? Je kunt de cognac ook weglaten.

Op zoek naar nog meer lekkere soepen? Probeer dan ook de knolselderij-kaassoep met Beemster Oud & nootmuskaat.