Sinter-kaasplank met Speculaas-appelchutney en onze Beemster® X-O-.

Sinter-kaasplank met Speculaas-appelchutney en onze Beemster® X-O-.

Borrelgerecht. Bereiden 10 min (plank opmaken), 25 minuten chutney maken (+afkoelen).

Ingrediënten

Voor de plank:

  • 150 g Beemster® X-O- (in blokjes, puntjes of schaafsel)
  • 150 g Beemster® Royaal Grand Cru (in dunne plakjes of grove schaafsel)
  • 1 appel (bijv. Elstar of Pink Lady), in dunne partjes
  • 1 klein trosje druiven
  • 6–8 mini speculaasjes
  • Toastjes of krokante crackers
  • Optioneel: handje walnoten of pecannoten

Voor de Speculaas-appelchutney:

  • 2 appels, in kleine blokjes
  • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 75 ml appelciderazijn (of witte wijnazijn)
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • ½ tl speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 1 el rozijnen (optioneel)
  • 1 tl boter of neutrale olie

Bereiden

1. Speculaas–appelchutney

  1. Verhit de boter in een steelpannetje.
  2. Fruit de sjalot en gember 2 minuten zachtjes aan.
  3. Voeg de appel, suiker, speculaaskruiden en zout toe en bak 3–4 minuten mee.
  4. Schenk de appelciderazijn erbij en voeg eventueel de rozijnen toe.
  5. Laat 10–15 minuten zachtjes inkoken tot een stroperige chutney.
  6. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (de chutney dikt dan verder in).

2. Plank

  1. Verdeel Beemster® X-O- en Beemster® Royaal Grand Cru mooi over de plank.
  2. Leg er appelpartjes en trosjes druiven tussen voor frisse tegenhangers.
  3. Schep de Speculaas–appelchutney in een klein kommetje en plaats centraal.
  4. Leg de mini speculaasjes en toastjes rondom voor structuur en crunch.
  5. Optioneel: leg wat walnoten of pecannoten tussendoor voor extra textuur.

Wil je nog meer lekkere Sinterklaas recepten maken? Probeer ook eens onze Sinterk(l)aasflappen met Beemster® Oud.