Ons eerlijke en echte verhaal
Bij Beemster® maken we met zorg de lekkerste kaas. Samen met onze boeren en kaasmakers. We geloven in een duurzame toekomst, van koe tot kaas. Het Caring Dairy-programma van CONO Kaasmakers is een belangrijk onderdeel van deze visie. Dit programma richt zich op vier thema’s: Dierenwelzijn, Klimaat, Biodiversiteit en Boer & Maatschappij.
Binnen deze thema’s werken onze boeren aan 18 verschillende duurzaamheidsindicatoren, zodat ze kunnen richten op wat het beste past bij hun bedrijf. Ons eerlijke en echte verhaal kent meerdere stappen, wij noemen dat ketenstappen. Een aantal van deze stappen leggen we je graag op deze pagina uit.
Als A-merk dragen we de verantwoordelijkheid om niet alleen ons te onderscheiden in smaak en kwaliteit, maar ook in duurzaamheid. Sinds 2002 belonen we onze boeren voor weidegang en met het vernieuwde Caring Dairy-programma zetten we verdere stappen in verduurzaming. Dat gaat over alle stappen binnen onze keten. Samen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de lekkerste kaas.
– Jerry Griep, Algemeen Directeur CONO Kaasmakers
In het weiland

Op de boerderij

Kaasmakerij

Vervoer en transport


Blije koeien, de beste melk
Bij Beemster® staan onze koeien zo vaak mogelijk in de wei. Gemiddeld 176 dagen* per jaar genieten ze van vers gras. Goed voor de koe, de melk en dus goed voor onze kaas.
We werken met kruidenrijk grasland, zonder kunstmest. Dat maakt de bodem gezonder en trekt meer planten en insecten aan. Onze boeren zorgen bovendien voor weidevogels door later te maaien en plasdrasgebieden te creëren.
Zo blijft de natuur in balans en maken wij de lekkerste kaas.
*Weidegangresultaat over 2024.
Duurzaam boeren, betere kaas
Onze boeren werken elke dag aan een duurzamer bedrijf. Via het Caring Dairy-programma – sinds 2008 het langstlopende duurzaamheidsprogramma – nemen ze slimme stappen voor klimaat en milieu.
Zo zetten sommige boeren een mestvergister in, die stroom en warmte opwekt én methaanuitstoot vermindert. Bijna 30% van onze 400 boeren gebruikt al zonnepanelen en windmolens, net als boer Groen. Die groene stroom wordt vervolgens gebruikt in onze kaasmakerij.
Caring Dairy: Zorg voor koe, klimaat en natuur
Bij Beemster® draait het om goed boeren. Met het Caring Dairy-programma werken onze boeren aan een duurzame toekomst.
Dierenwelzijn – Onze koeien grazen zoveel mogelijk buiten en krijgen de beste zorg. In de stal hebben ze zachte ligbedden en koeborstels voor extra comfort. Blije koeien, betere melk.
Klimaat & energie – Slim voer, meer weidegang en klaver in het gras verminderen de uitstoot. Daarnaast wekken veel boerderijen eigen groene stroom op met zonnepanelen en windmolens.
Biodiversiteit – Kruidenrijk grasland, bloemrijke akkerranden en weidevogelbeheer houden de natuur in balans. Goed voor bijen, vlinders én de bodem.
Boer & maatschappij – Tijdens Dagje bij de Boer openen onze boeren hun deuren voor bezoekers. Een kijkje achter de schermen, leuke activiteiten en natuurlijk proeven van de lekkerste kaas. Veel boeren bieden daarnaast zorg en educatie. Op zorgboerderijen vinden mensen door dagbesteding een fijne plek om mee te draaien in het boerderijleven. Scholen zijn welkom voor boerderijlessen, waar kinderen spelenderwijs leren over dieren, natuur en voedsel.
Zo zorgen we samen voor een gezonde toekomst!.

Duurzaam & ambachtelijk: zo maken we Beemster® kaas
Onze kaas wordt gemaakt in een kaasmakerij, waar moderne techniek en ambacht hand in hand gaan en waar we de wrongel nog met de hand roeren. We nemen de tijd om de lekkerste kaas te maken, precies zoals het hoort.
Duurzaam van nature – We maken onze kaas op een zo duurzaam mogelijke manier. Dat betekent minder waterverbruik, slimme energieoplossingen en bewuste keuzes in elke stap van het proces.
Ambacht blijft – Ondanks de nieuwste technieken houden we vast aan onze traditionele bereidingswijze. Want echte kaas maken, dat doe je met zorg, tijd en aandacht.
Zo blijft Beemster® niet alleen de lekkerste, maar ook een verantwoorde keuze.

Duurzaam op weg: van melk tot kaas
Bij Beemster® denken we verder dan de kaasmakerij. Elke stap telt.
Slim melktransport – Onze eerste volledig elektrische melkwagen haalt dagelijks verse melk op, zonder CO₂-uitstoot.
Efficiënter kaasvervoer – Hybride vrachtwagens besparen 20% brandstof en door de overstap van plastic kratten naar kartonnen dozen rijden er 60% minder transporten. Dat scheelt water en energie.
Zo komt Beemster® kaas op een verantwoorde manier in de winkels.
Duurzame keten
Beemster® kaas is een merk van CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie met een grote ambitie: de wereld stap voor stap beter achterlaten voor de volgende generatie.
Samen met onze boeren en kaasmakers werken we elke dag aan een duurzame keten. Wil je zien hoe we dat doen? Ontdek al onze projecten, verhalen en initiatieven op de Duurzame Keten-pagina op cono.nl.