Ons eerlijke en echte verhaal
Bij Beemster® maken we met zorg de lekkerste kaas. Samen met onze boeren en kaasmakers. We geloven in een duurzame toekomst, van koe tot kaas. Het Caring Dairy-programma van CONO Kaasmakers is een belangrijk onderdeel van deze visie. Dit programma richt zich op vier thema’s: Dierenwelzijn, Klimaat, Biodiversiteit en Boer & Maatschappij.
Binnen deze thema’s werken onze boeren aan 18 verschillende duurzaamheidsindicatoren, zodat ze kunnen richten op wat het beste past bij hun bedrijf. Ons eerlijke en echte verhaal kent meerdere stappen, wij noemen dat ketenstappen. Een aantal van deze stappen leggen we je graag op deze pagina uit.
Als A-merk dragen we de verantwoordelijkheid om niet alleen ons te onderscheiden in smaak en kwaliteit, maar ook in duurzaamheid. Sinds 2002 belonen we onze boeren voor weidegang en met het vernieuwde Caring Dairy-programma zetten we verdere stappen in verduurzaming. Dat gaat over alle stappen binnen onze keten. Samen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de lekkerste kaas.
– Jerry Griep, Algemeen Directeur CONO Kaasmakers
In het weiland

Op de boerderij

Kaasmakerij

Vervoer en transport


Koeien in de wei
Bij Beemster® geloven we dat blije koeien zorgen voor de beste melk. Onze koeien genieten gemiddeld 176 dagen* per jaar van vers gras in de wei, wat hun welzijn bevordert en zorgt voor de rijke smaak van onze kaas. Door het vermijden van kunstmest houden we de bodem gezond en in balans. Zo groeien er meer verschillende plantensoorten in het weiland en trekt het verschillende insecten aan.
Het gebruik van kruidenrijk grasland verbetert niet alleen de melkkwaliteit, maar stimuleert ook de biodiversiteit. Daarnaast zetten onze boeren zich in voor weidevogelbeheer door later te maaien en plasdrasgebieden te creëren, zodat broedende vogels een veilige plek hebben.
*Weidegangresultaat over 2024.
Wat gebeurt er op de boerderij?
Om hun boerenbedrijf te verduurzamen volgen onze boeren het Caring Dairy-programma, het langstlopende duurzaamheidsprogramma sinds 2008. Een essentieel thema hierin is ‘klimaat en milieu’. Op de boerderij zie je dit op verschillende manieren terug. Zo staat er bij enkelen een mestvergister in de stallen, deze genereert stroom en warmte en vermindert methaanuitstoot. Ook wekt bijna 30% van de 400 boeren groene stroom op met zonnepanelen en windmolens, zoals boer Groen. De groene stroom wordt vervolgens gebruikt in onze kaasmakerij.
Caring Dairy, welke thema’s zijn belangrijk?
Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Onze koeien grazen zoveel mogelijk buiten in de wei en genieten van goede voeding, huisvesting en zorg. Dit zorgt niet alleen voor blije koeien, maar ook voor een betere melkproductie en een hogere levensverwachting van de dieren. Een voorbeeld hiervan is dat onze boeren zorgen voor zachte en comfortabele ligbedden in de stallen, zodat de koeien optimaal kunnen rusten. Daarnaast hebben veel boerderijen een koeborstel, waarmee de koeien zichzelf kunnen masseren.
Op het gebied van Klimaat zetten we grote stappen. Door slimme aanpassingen in voer, meer weidegang en het gebruik van klaver verminderen we de uitstoot van broeikasgassen. Onze boerderijen wekken hun eigen energie op met zonnepanelen op de daken en windmolens op het erf, wat bijdraagt aan onze klimaatambities. Zo werken we samen aan een duurzamere toekomst.
Biodiversiteit is essentieel voor een gezonde en duurzame landbouw. Onze boeren beheren hun land op een manier die de natuur ten goede komt: ze zaaien kruidenrijk grasland, beschermen weidevogels door weidevogelbeheer en planten bloemrijke akkerranden. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit en een betere bodemgezondheid. Het inzaaien van bloemrijke akkerranden levert niet alleen mooie plaatjes op. Deze trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, wat helpt bij de bestuiving en het versterken van de natuurlijke balans op de boerderij.
Tot slot, binnen het thema Boer & Maatschappij, zetten we ons in voor sociale betrokkenheid. We nodigen bezoekers uit om een kijkje te nemen op de boerderij zoals bijvoorbeeld tijdens Dagje bij de Boer dag. Op verschillende boerderijen kunnen bezoekers zien hoe het er op de boerderij aan toe gaan, leuke activiteiten doen en de lekkerste kaas proeven. Dit versterkt de band tussen boer en consument en zorgt voor meer begrip en waardering voor het werk van onze boeren.

Hoe wordt Beemster® kaas duurzaam gemaakt?
We maken onze kaas in een duurzame kaasmakerij. De kaasmakers werken met de modernste technieken. Ze kiezen er bewust voor om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken. Het kost op deze manier meer tijd, dat nemen we voor lief, we doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken. Het duurzame aspect zit ‘m niet alleen in het behouden van de ambachtelijke bereidingswijze in de kaasmakerij, het zit in de genen van de hele kaasmakerij. Zo gebruiken we minder water, werken we CO₂ neutraal en sinds 2020 is onze kaasmakerij gecertificeerd volgens de Climate Neutral Standard.

Melktransport en kaasvervoer
Bij Beemster® gaat duurzaamheid verder dan de kaasmakerij. Onze eerste volledig elektrische melkwagen haalt dagelijks verse melk op zonder CO₂-uitstoot. Hybride vrachtwagens vervoeren de kazen, wat 20% brandstof bespaart. En dankzij de overstap van het verpakken in plastic kratten naar kartonnen dozen is het aantal transporten met 60% verminderd, wat water en energie bespaart. Zo zorgen we ervoor dat onze kazen op een verantwoorde manier in de winkels terechtkomen. Iedere stap telt.
Duurzame keten
Beemster® kaas is een merk van CONO Kaasmakers, een kleine boerencoöperatie met een grote ambitie. We werken samen om onze wereld op een positieve manier door te geven aan de volgende generatie. Dat doen we met onze boeren en kaasmakers, stap voor stap.
Wil je de volledige kaasketen zien samen met alle projecten, berichten en inspirerende verhalen die daarbij horen? Bezoek dan de Duurzame Keten pagina op cono.nl