Beemster Polder
Beemster kaas dankt haar naam aan de Beemster polder. Deze bijzondere grond, was vroeger water. De Beemster polder is in 1612 drooggelegd en bestaat uit ruim 7000 hectare grond. Het droogleggen bleek een slimme zet, omdat de kleibodem heel vruchtbaar was voor gras. Dit leverde boeren hoge opbrengsten voor hun melk op. Iets wat eigenlijk nooit is veranderd. Rond 1900 besloten veehouders in de polder samen te gaan werken en bouwden ze kleine fabriekjes, waarmee zij van hun afgeroomde melk kaas konden maken.
Inmiddels werken er in onze kaasmakerij 2 kaasmeesters en ruim 40 kaasmakers. Met zo’n 170 collega’s maken we elke dag de lekkerste Beemster kazen en genieten onze klanten al meer dan 100 jaar elke dag van de lekkere en uitgesproken smaak van onze kaas!
Benieuwd hoe het er aan toe gaat op de boerderij en in de kaasmakerij? Bekijk dan hier onze korte verhalen.
Wereld Erfgoed Beemster
In 1612 is de droogmakerij ingedeeld in een sterk geometrisch patroon dat nog altijd zichtbaar is. Daarom staat Droogmakerij de Beemster sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De ringdijk beschermd de Beemster polder, die voornamelijk bestaat uit rechte wegen met bomenrijen, stolpboerderijen en groene weiden.
Beemster Bijenlint
Bijen, vlinders en andere insecten zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Daarom hebben wij in 2019 samen met natuurvereniging Water, Land en Dijken bij zes van onze melkveehouders als pilot bloemenzaad ingezaaid dat is uitgegroeid tot het Beemster Bijenlint. In de afgelopen jaren is het bijenlint gegroeid tot een lint van ruim 20.000 m2.
Bezoek de Beemster polder
In en om de omgeving van de Beemster polder zijn diverse mogelijkheden om je te vermaken. Wil je de natuur in? De kaasmarkten bezoeken? Een dagje Amsterdam of aangelegen marktstad Purmerend? Visit Beemster heeft hier alle mogelijkheden voor u op een rij gezet.
Fietsen in en om de Beemster
Beemster kaas wordt op steeds meer plekken buiten de Beemster polder vers afgesneden. Bij boeren met een automaat of eigen boerderijwinkel. In heel Noord-Holland zijn er maar liefst 15 Boerderijwinkels. Om optimaal te genieten van Noord-Holland, de frisse wind, lange wegen, pondjes, dijken en vergezichten is er een aantal fietsroutes uitgestippeld. Tijdens deze routes fiets je langs een aantal sfeervolle boerderijwinkels.
Daar kun je meteen zien met hoeveel inzet en betrokkenheid de boeren hun vee verzorgen. En met eigen ogen zien hoe schoon en comfortabel hun stallen zijn. En dat de koeien zoveel mogelijk buiten grazen. Minimaal 180 dagen per jaar, 10 uur per dag.