Bekijk onze verhalen

Zeekoe

Dit is een zeekoe.
Nee, ze zwemt niet.
Ze graast.
Op een oude zeebodem.
En die bodem zit vol met zilte klei.
Dat proef je in het gras, in de melk en in de kaas.
Echte kaas komt uit de Beemster

Koeien in de wei

Ze zijn het wel gewend hoor
Buitenspelen
Want geen koe loopt zoveel buiten als een Beemster koe
Maar die allereerste keer de wei in
WAUW
Echte kaas komt uit de Beemster

Koop lokaal

Koop lokaal, dat hoor je steeds vaker
Gelukkig maar, want wat van dichtbij komt is goed
Dan weet je waar het graast, wie het maakt en hoe het gemaakt wordt.
Zonder haast en met wind van om de hoek
Daar dragen aandeelhouders geen stropdas
Want lokaal komt niet uit La France, maar van Frans, Gerrit en Lieke
Én uit een van de oudste polders ter wereld
Echte kaas komt uit de Beemster

Boer Groen

Dit is boer Groen.
Kijk hem eens hard werken.
Hij levert niet alleen melk, maar ook stroom.
Zo draait onze kaasmakerij op groene energie.
Ook van onze eigen boeren.
Zoals groene energie van boer Groen.

Tractor

Beemster boeren zorgen goed voor hun koeien. Ze zorgen ook goed voor mensen. Een aantal veehouders zorgt namelijk ook voor geestelijk gehandicapten, bejaarde mensen of mensen die het net niet alleen kunnen. Een zorgboerderij noemen we dat.

Overdag worden ze begeleid door de boer en een team van verzorgers. ’s Avonds rijden ze weer naar hun eigen huis. Onze coöperatie telt 15 zorgboeren. Hier zie je Mark, hij bezoekt overdag boer Joost…beide blije boeren.

Gaten in de kaas

Gaten.
Waarom heeft een kaas eigenlijk gaten?
Nou tijdens het rijpen ontstaan kleine belletjes.
Ogen noemen we die.
En aan die ogen kunnen we zien of de kaas perfect is.
Echte kaas komt uit de Beemster.

Beemster melkwagen

Onze kaas wordt gemaakt van verse melk.
Maar hoe vers is vers eigenlijk?
Het is een race tegen de klok.
Verse melk, is melk die binnen 72 uur van koe naar kaas gaat.
Echte kaas komt uit de Beemster.

Beemster melkwagens halen eens per drie dagen, de melk op bij de boeren. De verse melk wordt bij de veehouder gekoeld bewaard, en tijdens transport naar de kaasmakerij blijft de melk gekoeld. De melk wordt bij binnenkomst in de kaasmakerij verwerkt tot kaas.

Borstel

Tuttebellen zijn het.
Onze koeien.
Haartjes geschoren.
Nageltjes geknipt.
Wat worden ze verwend.
Maar het allerlekkerst vinden ze toch wel de borstel.

Echte kaas komt uit de Beemster.

Koeien in de wei

In het voorjaar gaan de koeien weer de wei in, echter niet te vroeg. Het is afhankelijk van een aantal factoren. De zon brandt, de wei lonkt, de grond is goed en het gras is op lengte. De koeien zijn de wei weer in! Inmiddels lopen de koeien weer in de wei en grazen ze in het verse malse voorjaarsgras. Van de eerste melk die dit oplevert, wordt met veel zorg Beemster Graskaas gemaakt.

Wist je trouwens dat elke Beemster koe haar eigen voetbalveld heeft?

Beemster en NY

Weet jij wat Beemster en NY gemeen hebben? Meer dan jij denkt!
Dit is heel bijzondere grond.
Het is de eerste polder ooit.
Werelderfgoed.
Maar wist je ook dat de stad New York er op gebaseerd is.
Real Cheese komt uit de Beemster.

Gelukkige koe

Kan een koe gelukkig zijn?
En zo ja, hoe weet je dat dan?
Zegt ze dan ‘moe’?
Of ‘moe’?
Eigenlijk is het heel simpel.
Kijk maar.
Zo ziet een gelukkige koe eruit.
Echte kaas komt uit de Beemster.

Hier grazen onze koeien.. maar nu even niet

Hier grazen onze koeien.
Maar nu even niet.
Want kijk…. kijk dan..
Daar broedt een kievit.
Zelfs de boer mag er niet bij komen.
Want wij weten als geen ander wat een beetje rust en tijd kan doen.

In de weilanden waar de weidevogels graag zijn wordt aan weidevogelbeheer gedaan. Dit wordt vaak in samenwerking gedaan met boeren en vrijwilligers die aangesloten zijn bij de natuurvereniging, zoals bijvoorbeeld Water, Land & Dijken.

De weidevogels worden op allerlei manieren beschermd. Dit kan bijvoorbeeld via een drone met een warmtecamera, via spotten met verrekijker, nestbeschermers plaatsen of mozaïek beheer. Bij ‘mozaïek beheer’ wordt niet het hele weiland in een keer gemaaid. Daardoor is er altijd een schuilplaats.

Ook wordt er gekeken naar het beschermen van de weidevogel kuikens. Wist u bijvoorbeeld dat er op koeienpoep veel insecten afkomen en dat deze insecten weer het voedsel is van de kleine kuikentjes. Daarom wordt ook wel vaak gezegd: Koe in de wei, weidevogel blij!

Rijping

Kaas maken is saaaaai.
Het is vooral heel… veel… wachten.
Voor een beetje oud minstens 10 maanden.
Het kan wel sneller.
Maar daar wordt ‘ie minder lekker van.
Tja, er zit niets anders op.
Neem je tijd, hoor.
Ik wacht wel.
Rijp lekker.

Echte kaas komt uit de Beemster

Pekelbad

Iedere kaas gaat in bad.
In het pekelbad.
Dat zijn drie Olympische zwembaden vol pekel.
Pekelen geeft de kaas extra smaak en textuur.
En wat nou zo bijzonder is.
Een deel van die pekel is al meer dan 100 jaar oud.
Lekker hoor zo met z’n allen in bad.

Echte kaas komt uit de Beemster.

Kaasmakerij

Kaas maken is mensenwerk.
Zo roeren wij de wrongel nog met de hand.
Kan een machine dat niet?
Misschien.
Maar het oog van de kaasmeester.
Weet nou eenmaal feilloos wat de hand moet doen.
Zelfs als dat een beetje onhandig is.
Daar wordt de kaas in dit geval extra lekker van.

Echte kaas komt uit de Beemster.

Melkrobot

Dit is een melkrobot.
Dat is een machine die melkt.
Is dat niet zielig voor de koe?
Integendeel.
De koe bepaalt namelijk het liefst zelf wanneer ze gemolken wordt. En hoe vaak.
En laat de melkrobot daar nou heel goed kunnen helpen, voor de lekkerste melk.
Echte kaas komt uit de Beemster.

Hoe is het eigenlijk om boer te zijn?

Hoe is het eigenlijk om boer te zijn?
Ik kan je vertellen: het is hard werken.
Elke ochtend, voor dag en dauw, is de boer uit de veren.
Om vol inzet… op z’n telefoon te kijken.
Daarop zit namelijk een app waarmee ‘ie precies kan volgen hoe het met z’n koeien gaat.
(Boehoe) Ook goeiemorgen!
Echte kaas komt uit de Beemster

Ambachtelijke Kaasmakerij

Dit is onze gloednieuwe kaasmakerij. Hier maken we onze kazen op ambachtelijke wijze. Dat klinkt gek he? Het zit zo: ook al werken onze kaasmakers met de modernste technieken, ze kiezen er wel bewust voor om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken. Zo roeren ze er de wrongel nog met de hand. Het kost op deze manier meer tijd maar dat nemen we voor lief. We doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken. En dat doen we hier al meer dan 100 jaar. Echte kaas komt uit de Beemster.