Kaasmakerij
Wrongel roeren
Dat doen we zelf!
Kazen rijpen
Op houten planken natuurlijk
Kaasmakerij
Klimaat neutraal kaas maken
Wist je dat we de kazen dagelijks keren?
Kaasmeester Sjoerd vertelt
Waar modern en ambacht samen komen
Beemster doet geen concessies. Niet aan de smaak. Niet aan de productie. Niet aan de tijd en zorg voor de kaas. Want alleen dan kun je uitgesproken kazen maken met elk een unieke smaak en smedigheid.
Ambachtelijk kaas maken
We maken onze kaas in een duurzame kaasmakerij. De kaasmakers werken met de modernste technieken. Ze kiezen er bewust voor om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken. Het kost op deze manier meer tijd, dat nemen we voor lief, we doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken.
Het kaasmaken begint bij de melk, die door onze melkwagens bij de boeren wordt opgehaald. Zuivere 100% Noord-Hollandse weidemelk. De koeien lopen er zeker 180 dagen in de wei, dat levert melk vol eiwitten en mineralen op, de beste basis voor de smaak van de kaas.
Dan volgt het kaas maken, daar komt veel bij kijken. De kaasmeesters controleren de kaasmelk nog zelf, en ze roeren de wrongel nog handmatig in een open draineerbak zoals dat vroeger ook op de boerderij werd gedaan. Wat goed is moet goed blijven, de kazen leggen wij daarom op houten planken om te rijpen, zolang als nodig. Dit geeft de beste smaak en smedigheid.
Benieuwd hoe het er aan toe gaat op de boerderij en in de kaasmakerij? Bekijk dan hier onze korte video’s.Bekijk onze verhalen
Het maken van echte kaas
Het kaasmaken begint bij de melk, die door onze melkwagens bij de boeren wordt opgehaald. Zuivere 100% Noord-Hollandse weidemelk. De koeien lopen gemiddeld 176* dagen in de wei, dat levert melk vol eiwitten en mineralen op, de beste basis voor de smaak van de kaas.
Wij maken Beemster kaas zoals het al meer dan 100 jaar wordt gemaakt. Dat doen wij in onze duurzame kaasmakerij. Dat betekent dat onze kaasmakers de modernste technieken gebruiken en er bewust voor kiezen om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken. De kaasmeesters controleren de kaasmelk nog zelf, en ze roeren de wrongel nog handmatig in een open draineerbak zoals dat vroeger ook op de boerderij werd gedaan. Wat goed is moet goed blijven, de kazen leggen wij daarom op houten planken om te rijpen, zolang als nodig. Dit geeft de beste smaak en smedigheid. Het kost op deze manier wat meer tijd, dat nemen we voor lief, we doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken, zonder concessies. Alleen dan kun je uitgesproken kazen maken, elk met een unieke smaak en smedigheid.
*Weidegangresultaat 2023
Kampioen kaas
Onze kaasmeesters doen er dagelijks alles aan om de lekkerste kazen te maken. Regelmatig doen we met de kazen mee aan kaaswedstrijden. Bij een kaaswedstrijd keuren de beste kaasmeesters de kazen op smaak, structuur en smedigheid. We zijn er best trots op dat we regelmatig in de prijzen vallen! In ons nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van alle prijzen.
Hoe onze kaasmeesters de kaas keuren
Onze verhalen
Onze boeren, onze kaasmakers, onze chauffeurs allemaal hebben ze wel een mooi verhaal te vertellen. De verhalen hebben we verzameld in korte video’s.
Zo keuren de kaasmeesters voornamelijk met hun neus, zingen de kaasmeesters tijdens het roeren van de wrongel en lopen er in de Beemster zee koeien. Nieuwsgierig?