Andijviestampot met uienjus en Beemster Belegen

Andijviestampot met uienjus en Beemster Belegen

Hoofdgerecht. 4 pers. bereiden 35 min.

Ingrediënten

  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • 300 g rode uien
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 el bloem
  • 1 el grove Dijonmosterd
  • 1 tl honing
  • 250 ml water
  • 200 g Beemster belegen (stuk)
  • 25 g roomboter
  • 400 g gesneden andijvie

Keukenspullen

  • Dunschiller
  • Hapjespan
  • Stamper

Bereiden

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en bewaar een kopje kookvocht.
  2. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien ca. 15 min. op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat ze zacht maar niet te bruin worden. Schep regelmatig om.
  3. Voeg na 15 min. bakken de bloem toe en bak 3 min. mee. Voeg vervolgens de mosterd, honing en het water toe en laat de saus iets inkoken en binden. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de kaas in blokjes van 1 cm.
  4. Stamp de aardappels op laag vuur met 100 ml kookvocht en de boter. Schep de andijvie en ⅔ van de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over borden en verdeel daar de uienjus en de rest van de blokjes kaas over. Lekker met extra grove mosterd.

Bereidingstip

Zoek je een ander lekker lente recept? Probeer dan eens deze parelcouscous salade met Beemster Oud.