Cheese naan met Beemster Jong
Hoofdgerecht. 4 stuks. Bereiden 30 min. + 1 uur en 25 min. wachttijd
Ingrediënten
- ½ tl kristalsuiker
- 6 g instantgist
- 160 g bloem + extra om te bestuiven
- ½ tl zout
- 60 ml volle yoghurt
- ½ el zonnebloemolie
- 100 g Beemster Jong
- 2 el ghee
- 1 kleine teen knoflook
- 7½ g platte peterselie
Keukenspullen
- Bakpapier
- Vershoudfolie
- Deegroller
- Gietijzeren koekenpan
- Bakkwast
Bereiden
- Verwarm 60 ml water op laag vuur tot handwarm. Doe het water met de suiker en gist in een kom en laat 10 min. staan. Is er na 10 min. geen schuimlaag ontstaan, dan was het water te warm of is de gist te oud. Maak het mengsel dan opnieuw.
- Doe de bloem en het zout in een ruime kom en roer door elkaar. Voeg het gistmengsel, de yoghurt en zonnebloemolie toe en kneed met de hand in ca. 8 min. tot een soepel deeg.
- Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een aangename, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke porties e n maak er bolletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met vershoudfolie en laat 15 min. rusten op een aangename plek. Rasp ondertussen de kaas.
- Leg een bolletje deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot ronde lap van ca. Ø 12 cm. Leg 1/4 van de kaas in het midden en vouw de randen van het deeg over de kaas naar elkaar toe, druk samen tot een buideltje en vorm er vervolgens weer een bolletje van. Rol het gevulde bolletje deeg uit tot een plat, ovalen broodje van ca. een ½ cm dik. Maak zo nog ook de andere broodjes.
- Verhit een gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Bak de naan in delen ca. 2 min. tot er goudgele bellen ontstaan en het deeg gaar is. Keer halverwege.
- Smelt ondertussen de ghee in een steelpan. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Zet het vuur uit, rasp de knoflook erboven en voeg de peterselie toe. Bestrijk de gebakken naan aan beide kanten met de gesmolten ghee en serveer direct. Lekker met curry!
Tip
Wil je meer naanbroden maken? Dit recept kun je gemakkelijk verdubbelen.
Geniet ervan! Meer recepten vind je op de receptenpagina.