Gevlochten brood met spinazie & Beemster Belegen
Borrelgerecht. 4 personen. Bereiden 20 min. + 70 min. oventijd
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 1 el olijfolie
- 100 g spinazie
- 180 g Beemster Belegen 48+
- 15 g verse platte peterselie
- 1 rol pizzadeeg (koelvers, zonder tomatensaus)
Keukenspullen
- staafmixer met hoge beker
- deegroller
- cakevorm (30 cm, ingevet)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en bak de knoflook 1 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Laat uitlekken en 5 min. afkoelen in een vergiet. Rasp ondertussen de kaas.
- Snijd de peterselie grof. Druk met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Doe de spinazie met de knoflook in de hoge beker van de staafmixer en voeg de peterselie, kaas en 2 el water toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper.
- Rol het pizzadeeg met een deegroller uit tot een lap van ca. 30 x 40 cm. Strijk het spinazie-kaasmengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij.
- Rol het deeg vanaf de lange zijde op.Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden, zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet. Draai de stroken deeg vanaf de bovenkant om elkaar heen tot een ‘vlecht’. Druk de uiteindes aan elkaar.
- Leg het gevlochten brood voorzichtig in de ingevette cakevorm en bak in het midden van de oven in ca. 70 min. gaar. Dek eventueel na 40 min. af als het brood te donker wordt.
Serveertip
Lekker met een lik roomboter.
Nog opzoek naar iets anders voor bij de borrel? Neem dan een kijkje op onze receptpagina.