Grazing table – borreltafel met Beemster kaas door Brenda Kookt
Borrelgerecht. Min. 10 personen. Bereiden 30 min.
Ingrediënten
- Kaas – wat mij betreft het belangrijkste ingrediënt. Tip: varieer met een aantal verschillende kazen. De Beemster Signature borrelkazen zijn hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt. De Beemster Signature Aged, Beemster Signature Extra Aged, Beemster Signature Royaal Grand Cru en Beemster Signature X-O- vind je terug op deze tafel.
- verschillende soorten (gedroogde) vleeswaren
- verschillende dips en smeersels. Ik heb in dit geval Beemster kaassalade, pompoenhoemoes, roomkaasdip met kruiden, Heksenkaas en vijgenjam gebruikt.
- crackers en dipstokjes
- nootjes
- gedroogd fruit
- olijven
- trosjes druiven
- groenten zoals snackwortels, tomaatjes en komkommer.
- notenbrood/vijgenbrood
- vers fruit zoals plakjes sinaasappel, blauwe bessen, partjes appel of peer
Keukenspullen
- tafelkleed of tafelzeil
- bakpapier
- bakjes of kommetjes om de dips in te serveren
- lepeltjes of mesjes voor bij de dips en smeersels
- eventueel ook een plateau of borrelplank met schaaltje eronder om verschillende hoogtes op de tafel te creëren
- (cocktail)prikkers voor de olijven en/of blokjes kaas
- versiering om de tafel extra aan te kleden. Omdat het in herfstthema was hebben we voor deze grazing table mini pompoenen gebruikt. In het kerstthema kun je bijvoorbeeld denken aan kerstgroen, kerstballen en andere kerstdecoratie.
- Eventueel kun je schoteltjes en vorkjes bij de grazing table zetten zodat de gasten hier hun hapjes op kunnen leggen. En servetjes zijn ook wel handig.
Bereiden – Grazing table opbouwen
- Het opbouwen van de grazing table gaat in fases. Zo pak je iedere keer een andere ingrediëntgroep om de tafel te vullen. Leg de ingrediënten in groepjes bij elkaar, en zorg dat de groepjes bij een grotere tafel een aantal keer terugkomen.
- Zorg ervoor dat je de ingrediënten allemaal snijd voordat je begint met het opmaken van de tafel. Dat werkt het fijnste. Serveer dips en andere natte ingrediënten zoals olijven in kommetjes.
- Bekleed eerst de tafel met tafelkleed of tafelzeil en vervolgens met bakpapier of slagerspapier. Verdeel eerst de bakjes met dips etc over de tafel. Leg hierna de (gesneden) kazen bij de dips. Vervolgens verdeel je de trosjes druiven op tafel samen met de overige decoratie naar keuze. Daarna verdeel je het (gedroogde) vlees over de tafel en dan de groenten en het fruit. Vervolgens de crackertjes, toast en dipstiks. Verdeel als laatste de nootjes over de nog lege gaten ter opvulling.
Dit recept is gemaakt door Brenda Kookt.
Serveertip
Zoek voor voorbeelden van opmaak van borreltafels op ‘grazing tables’ op Instagram of TikTok ter inspiratie. Er is zoveel mogelijk.
Opzoek naar nog meer inspiratie voor op de borreltafel? Bekijk dan onze receptpagina en ontdek bijvoorbeeld deze zelfgemaakte kaassalade met Beemster Royaal Grand Cru.