Kaas-ui bolletjes met Beemster Belegen en zongedroogde tomaat

kaas-ui bolletjes met Beemster Belegen kaas

Brunch-/Lunchgerecht. 12 stuks. Bereiden 40 min. + 1 uur en 30 min. wachttijd + 20 min. oventijd

Ingrediënten

  • 300 ml volle melk + 1 el om de bolletjes mee te bestrijken
  • 1 el kristalsuiker
  • 12 g instantgist
  • 75 g roomboter (koud)
  • 500 g patentbloem + extra om te bestuiven
  • 2 tl zout
  • 1 ei
  • 1½ el gedroogde oregano
  • 2 tl zonnebloemolie
  • 180 g semi-zongedroogde tomaten
  • 3 middelgrote uien
  • 175 g Beemster Belegen 48+
  • ½ tl zeezoutvlokken

Keukenspullen

  • Staande mixer met deeghaak (optioneel)
  • Bakkwast

Bereiden

  1. Verwarm 300 ml melk in een steelpan heel kort tot handwarm. Doe de melk in een kom met de suiker en de gist en laat 10 min. staan. Is er na 10 min. geen schuimlaag ontstaan, dan was het water te warm of is de gist te oud. Maak het mengsel dan opnieuw. Snijd ondertussen 60 g boter in blokjes en wrijf met je vingers door de bloem met het zout tot de boter nagenoeg helemaal is opgenomen. Kluts het ei.
  2. Maak een kuiltje in het bloem-botermengsel en voeg het melk-gistmengsel en het ei toe. Roer met een lepel vanuit het kuiltje steeds rondom vanaf de randen wat van de droge massa door de natte massa, tot je moet gaan kneden. Bestuif het werkblad met wat bloem en kneed het deeg in ca. 10 min. tot een glad maar nog best plakkerig deeg. Omdat het een plakkerig deeg is, kan het handig zijn om een staande mixer met deeghaak het werk te laten doen. Voeg, als je tevreden bent over de textuur van het deeg, de oregano toe en kneed erdoor.
  3. Vet een grote kom in met de helft van de olie en leg hier het geknede deeg in. Dek af met een schone theedoek en zet op een aangename, tochtvrije plek in huis zodat het kan gaan rijzen. Het deeg moet in volume verdubbelen, afhankelijk van de plek en temperatuur in de ruimte kan dat al na 45 min. het geval zijn. Geef je deeg meer tijd, bijvoorbeeld 1 uur, als je dit recept bijvoorbeeld in de winter in een koude keuken maakt.
  4. Laat in de tussentijd de semi-zongedroogde tomaten uitlekken in een vergiet en druk de olie er een beetje olie uit met de achterkant van een lepel. Snijd in stukjes van 1½ cm. Snijd de uien in halve ringen van een ½ cm. Verhit de rest van de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, bak in ca. 5 min. glazig en laat vervolgens afkoelen. Rasp de kaas grof.
  5. Voeg de zongedroogde tomaat toe, meng goed en verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes. Bebloem je handen licht en pak een stukje deeg. Bol het stukje deeg op door je hand als een kommetje over het deeg te leggen en met een beetje druk en spanning in je handpalm, duim en pink, kleine cirkels over het werkblad te draaien tot een mooi, egaal bolletje is gevormd. Maak zo ook van de andere stukjes deeg bolletjes.
  6. Vet een bakplaat in met de rest van de olie en verdeel de bolletjes erover, op 3 cm van elkaar. Dek het deeg losjes af met de schone theedoek en laat een tweede keer rijzen op een aangename, tochtvrije plek tot ze verdubbeld zijn in grootte. Dit duurt, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte, ca. 30 min, maar kan langer duren. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  7. Bestrijk de gerezen bolletjes met een kwastje met de rest van de melk. Verdeel eerst de ui en dan de kaas over de gerezen bolletjes. Bak de bolletjes in ca. 20 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven. Bestrooi direct met de zoutvlokken, en leg de kaas-uibolletjes nog aan elkaar op een rooster om af te koelen. Scheur los en serveer op kamertemperatuur.

Gek op bakken? Bekijk dan hier ook onze andere recepten, wie weet zit daar nog iets lekkers voor je tussen!