Kaas uienbollen met Beemster Royaal Grand Cru

Kaas uienbollen met Beemster Royaal Grand Cru

Tussendoortje. 20 bollen. Bereiden 55 min. + 5 min. baktijd

Ingrediënten

  • 500 ml halfvolle melk
  • 10g gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 500 g bloem
  • 1 ei
  • 1,5 el gedroogde tijm,
  • 150 g Beemster Kaas extra Belegen, in kleine blokjes
  • 150 g Beemster Kaas Grand Cru, in kleine blokjes
  • 2 witte uien, in halve ringen
  • 2 el boter
  • 2 el witte wijn
  • 1 tl suiker
  • 1,5 l plantaardige olie

Keukenspullen

  • Frituurpan / of diepe koekenpan

Bereiden

  1. Stoof als eerste de uien. Smelt de boter op laag vuur en stoof de uien voor een half uurtje op laag vuur tot de uien zacht zijn. Zet het vuur iets hoger en blus af met de witte wijn en voeg tot slot de suiker toe. Bak tot de wijn verdampt is. Zorg dat de uien niet bruin worden. Laat afkoelen.
  2. Doe de melk in een pan en verwarm tot lauwwarm. Doe een derde van de melk bij de gist en de suiker. Wacht tot deze gaat schuimen.
  3. Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg daar het ei, de melk, een snuf zout en het gistmengsel toe. Meng tot een mooie egaal beslag. Voeg de blokjes kaas, uien en tijm toe. Laat 90 minuten rijzen.
  4. Verhit de olie tot 180 graden. Schep met de lepels hoopjes beslag. Dit gaat het makkelijkste als je de lepels eerst even in de olie doopt en laat de oliebollen in het olie zakken. Doe dit voorzichtig. Draai halverwege om met een schuimspaan. De Beemster Kaas-uien oliebollen zijn na ongeveer 5 minuten klaar.
  5. Schep uit de (frituur)pan en laat kort uitlekken op keukenpapier.
  6. Schaaf er nog wat Beemster Kaas overheen.

Serveertip

Serveer lauwwarm.

Opzoek naar nog een feestelijk recept? Bekijk dan deze hartige madeleines door Susan Aretz