Stoofperenchutney met Beemster Royaal Grand Cru

Stoofperenchutney met Beemster Royaal Grand Cru

Borrelgerecht. 8 porties. Bereiden 20 min. + 2 uur en 10 min. wachttijd

Ingrediënten

  • 400 g stoofperen
  • 3 sjalotten
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 75 g kristalsuiker
  • 200 ml fruitige rode wijn
  • 300 g Beemster Royaal Grand Cru

Keukenspullen

  • Pureestamper

Bereiden

  1. Schil de peren en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de peren in blokjes van 1 cm. Snipper de sjalotten.
  2. Verhit de olie in een steelpan op middelhoog vuur. Fruit de sjalot 2 min. Voeg de peer toe en bak 1 min. mee, roer regelmatig.
  3. Roer het kaneelstokje, de kruidnagels en de suiker erdoor en blus af met de wijn. Zet de pan op het kleinste pitje en laat 45 min. met de deksel op de pan pruttelen, roer af en toe. Neem de deksel van de pan en laat het vocht nog 15 min. inkoken.
  4. Schep de chutney uit de pan in een ruime kom en laat 10 min. afkoelen. Stamp met de pureestamper grof en laat in de koelkast nog 1 uur afkoelen.
  5. Snijd ondertussen de kaas in blokjes van 2 cm. Serveer de chutney met de blokjes kaas.

Bereidingstip

Liever geen alcohol? Gebruik dan druivensap in plaats van rode wijn. Geen Beemster Royaal Grand Cru verkrijgbaar? De chutney is ook lekker met Beemster Oud.

Deze stoofperenchutney past perfect bij een borrelplateau. Zin om nog meer te maken voor bij de borrel? Bekijk dan ook deze heerlijke kaassalade.