Witlofschotel met ham & Beemster kaassaus door Brenda Kookt

Witlofschotel met ham & Beemster kaassaus door Brenda Kookt

Hoofdgerecht. 4 personen. Voorbereiden 30 min. + 25 min. oventijd.

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen geschild en in grove stukken
  • 4 stronken witlof, in reepjes
  • 20 gram roomboter
  • 15 gram bloem
  • 275 ml melk
  • 125 gram geraspte Beemster Belegen
  • 100 gram ham, in stukjes
  • 1 tl dijonmosterd
  • 8 plakken Beemster Belegen
  • olijfolie om in te vetten
  • zout en peper

Bereiden

  1. Kook de aardappelen gaar in een pan met water. Verwijder de harde kern van de witlof en snijd de witlof in fijne reepjes. Verwarm olie in een pan en bak daarin de reepjes witlof rondom aan.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in. Verwarm de roomboter in een pannetje. Doe de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur.
  3. Roer hier de geraspte kaas door samen met de reepjes ham en een eetlepel fijngesneden bieslook. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.
  4. Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met mosterd en zout en peper. Roer de roergebakken witlof door de kaassaus en verdeel dit over de bodem van de ovenschaal.
  5. Verdeel de gebakken witlof over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de kaassaus. Verdeel de aardappelpuree over de witlof-laag. Verdeel hierover plakjes kaas.
  6. Verwarm de schotel 25 minuten in de oven. Serveer de schotel hierna direct.

Dit recept is gemaakt door Brenda Kookt.

Zin gekregen in een andere ovenschotel? Wie weet valt deze ovenschotel met orzo en paddenstoelen uit de oven ook in de smaak.