Beemster Croque Maman met Beemster Belegen door Susan Aretz

croque maman met Beemster kaas

Lunchgerecht. 4 personen. Bereiden 30 min.

Ingrediënten

  • 15g boter
  • 15g bloem
  • halfvolle melk
  • 1 el Dijon mosterd
  • 150 gram Beemster Belegen, geraspt
  • 4 verse bagels
  • 4 plakken ham
  • 4 plakken Beemster Belegen
  • 4 eieren

Bereiden

  1. Smelt voor de Beemster kaassaus de boter, zonder te laten kleuren, in een pannetje. Daar mix je met een garde de bloem door. Laat dat een minuutje bakken, hierdoor gaat de bloemsmaak uit de saus. Dan gaat er, scheut voor scheut, melk bij terwijl je met de garde blijft roeren. Door de warmte dikt de saus in. Dat is precies wat je wilt.
  2. Hoeveel melk je voor je kaassaus nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik je je saus lekker vindt. Dit is een richtlijn: als je de achterkant van een lepel bedekt en je trekt er een streep in die zichtbaar blijft, is je basissaus dik genoeg.  Dan roer je er lekker de geraspte Beemster kaas doorheen en laat de kaas smelten. Proef je Beemster kaassaus om te weten of je ‘m kazig genoeg vindt. Breng tot slot op smaak met mosterd, zout en peper.
  3. Tijd om de Beemster Croque Maman verder klaar te maken. Op de ene helft van je bagel gaat de ham en daarop leg je nog een plakje gesneden Belegen Beemster. Schep daar een goede lepel van de kaassaus op. Vervolgens leg je de bovenkant van de bagel erop. Daar bovenop gaat nóg een goede schep van de Beemster kaassaus én nog wat extra geraspte Beemster kaas.
  4. Leg de bagels in een ovenschaal (bedekt met bakpapier), zet in de voorverwarmde oven en laat 13-15 minuten staan. De bovenkant van de bagel met kaas moet mooi goudbruin zijn en de kaas is dan perfect gesmolten.
  5. Tot slot bak je een eitje om er een echte Croque Madame, ehrm Croque Maman van te maken. Ik koos voor kwarteileitjes, maar dat kan natuurlijk met ieder soort ei. Leg je gebakken ei op de bovenkant en serveer meteen. 

Dit recept is gemaakt door Susan Aretz.

De Croque Maman is natuurlijk perfect om op Moederdag te serveren, alhoewel het eigenlijk elke zondag wel op tafel mag staan. Benieuwd naar andere lekkere lunchgerechten? Wat denk je van kaaswafels met avocado en ei of smashed cheeseburger taco’s.