Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een van onze producten of over iets anders? Hieronder hebben we alle vragen verzameld om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Staat uw vraag hieronder?

Koeien komen steeds minder vaak uit de stal. In 2014 liep 69 procent van de Nederlandse melkkoeien in de wei, een procent minder dan een jaar eerder. In 2001 stond nog negentig procent van de Nederlandse koeien met de poten in het gras (bron CBS). Sommige melkveebedrijven kiezen er voor om hun koeien het hele jaar door binnen te houden omdat ze te weinig grond naast hun stal hebben of omdat het ze meer tijd en of geld kost. CONO Kaasmakers, de maker van Beemster kaas is voorstander van “koeien in de wei”, een koe is een graasdier en hoort de ruimte te krijgen voor haar natuurlijke gedrag. De melk van koeien die vers gras eten zorgt voor meer smaak en romigheid in onze kaas”, Daarom stimuleert CONO Kaasmakers haar aangesloten veehouders met een premie bovenop de reguliere melkprijs om de koeien te laten weiden.

Bij Beemster vinden wij dat onze boeren een eerlijke melkprijs verdienen. Met de verdubbeling van 1 cent naar 2 cent weidepremie per kilogram melk willen wij weidemelk ook garanderen voor de toekomst. Hiermee willen wij toonaangevend blijven op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn in de Nederlandse zuivel.

De prijs die de consument betaalt voor een stuk Beemster kaas wordt door de supermarkt zelf bepaalt. Beemster kaas heeft hier als fabrikant geen invloed op.

Ja, alle Beemster kazen zijn gemaakt van 100% weidemelk. Deze melk wordt apart opgehaald en verwerkt tot Beemster kaas. De koeien grazen minimaal 120 dagen per jaar, gedurende 6 uur per dag buiten in de wei. Dit aantal is de norm die Stichting Weidegang hanteert om “weidemelk” te mogen heten. In de praktijk lopen de koeien van de bij ons aangesloten veehouderijen vele dagen als ook uren langer in de wei.