Terug naar overzicht

Blije koeien, blije boeren, blije aarde

Bewust met het oog op de toekomst

Blije koeien

Dankzij ons dierenwelzijnprogramma weten we zeker dat we altijd de aller-beste kwaliteit melk en dus kaas kunnen leveren. Onze koeien staan zo vaak mogelijk in de wei, vaak meer dan 180 dagen per jaar, wat veel meer is dan de minimale norm van 120 dagen van stichting keurmerk weidegang.  Ze krijgen dan zoveel mogelijk gras van eigen bodem. En als ze op stal staan, hebben ze altijd de beschikking over zachte ligbedden voor het herkauwen, koeborstels voor koemassages en goed geventileerde en ruime ruimtes.

Heb jij weleens een koe geborsteld zien worden? In onderstaande video zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Blije boeren

Wij vinden dat onze veehouders, die voor Beemster kaas elke dag hard werken, een goede boterham verdienen. Daarom geven wij onze boeren een eerlijke melkprijs. Een deel daarvan is een weidegang premie waar we sinds 2002 als eerste coöperatie in Nederland de boeren mee belonen.

Blije aarde

Voor ons is de hele keten belangrijk. Van grasspriet tot kaas. De aarde geeft ons alles wat we nodig hebben en daar moeten we zuinig mee omgaan. Bij Beemster kaas zijn wij ons daar dagelijks van bewust. Daarom houden we de kringloop graag in stand en zoeken we elke dag weer naar de beste balans tussen veehouderij en natuur. Op lange en korte termijn.

Zo wordt er in de weilanden waar de weidevogels graag zijn aan weidevogelbeheer gedaan. Dit wordt vaak in samenwerking gedaan met boeren en vrijwilligers die aangesloten zijn bij de natuurvereniging, zoals bijvoorbeeld Water, Land & Dijken. De weidevogels worden op allerlei manieren beschermd. Dit kan bijvoorbeeld via een drone met een warmtecamera, via spotten met verrekijker, nestbeschermers plaatsen of mozaïek beheer. Bij ‘mozaïek beheer’ wordt niet het hele weiland in een keer gemaaid. Daardoor is er altijd een schuilplaats.

Ook wordt er gekeken naar het beschermen van de weidevogel kuikens. Wist u bijvoorbeeld dat er op koeienpoep veel insecten afkomen en dat deze insecten weer het voedsel is van de kleine kuikentjes. Daarom wordt ook wel vaak gezegd: Koe in de wei, weidevogel blij!

Zo is de cirkel van de keten weer rond: zorg goed voor de aarde, dan is het gras het lekkerst, de koe gezond, de melk van de beste kwaliteit, de veehouder blij en de kaas het lekkerst!

 

Benieuwd hoe het er aan toe gaat op de boerderij en in de kaasmakerij? Bekijk dan hier onze korte video’s.

Wist je dat een aantal boeren ook een eigen Beemster boerderijwinkel hebben? Lees er hier meer over.