Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over een van onze producten of iets anders? Hieronder hebben we veelgestelde vragen met ons antwoord verzameld om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Verkooppunten
- Beemster kaas is verkrijgbaar in supermarkten, bij kaasspeciaalzaken en op de markt.
- Naast onze kaasmakerij is een Beemster kaaswinkel gevestigd waar het hele assortiment verkrijgbaar is.
- Ook zijn er een aantal boerderijwinkels waar Beemster kaas verkocht wordt. Een overzicht van alle boerderijwinkels is hier te vinden.
- Tot slot kun je ook in onze online kaasshop terecht voor de wekelijkse kaasbestelling of een feestelijk cadeaupakket.
De kaaswinkel aan de Rijperweg 20 is geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 16.00 uur. |
Steeds meer boeren runnen op hun erf een eigen winkel. De boeren, leden van de coöperatie van CONO Kaasmakers, verkopen hier diverse varianten Beemster kaas en allerlei andere producten. Klik hier voor een overzicht van de boerderijwinkels.
Over Beemster kaas (maken)
Beemster kaas wordt gemaakt door CONO Kaasmakers. Deze boerencoöperatie bestaat uit ruim 400 veehouders die met al hun koeien melk leveren aan de kaasmakerij in de Westbeemster. Meer weten? Ga dan naar www.cono.nl.
De naam Beemster gaat terug naar de plek waar de kaas wordt gemaakt, namelijk in de historische Beemsterpolder in Noord-Holland. De Beemsterpolder draagt de titel UNESCO Werelderfgoed.
Om één kilo kaas te maken, heb je ongeveer tien liter melk nodig. Een Goudse kaas weegt twaalf of zestien kilo, hiervoor is dus 120 of 160 liter melk nodig.
Met uitzondering van Beemster X-O-® zijn alle Beemster kazen vegetarisch. Deze kazen worden gemaakt met vegetarisch stremsel (microbieel). Dit is afkomstig van micro-organismen. Op onze Beemster verpakkingen vind je het V-Label keurmerk. Zo zie je in één oogopslag dat het product vegetarisch is.
De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label keurmerk in Nederland. Het V-Label keurmerk wordt wereldwijd gebruikt.
LET OP: De Vegetariërsbond heeft het logo aangepast. Nu staat het geel/groen logo voor veganistisch en is er een groen/geel logo voor vegetarisch. Op onze verpakkingen is dit nog niet aangepast. Beemster kaas is niet veganistisch. De kaas wordt gemaakt van koemelk.
De gaten in Beemster kaas worden gevormd door het zuursel dat in de kaas zit. Dit zuursel, dat de kaas zijn karaktervolle smaak geeft en ervoor zorgt dat je ‘m langer kunt bewaren, zorgt voor een kleine gasvorming. Zo ontstaan de gaatjes in de kaas.
Soms ontstaan er grotere gaten in de kaas. Onze kaasmakers controleren de kazen voortdurend op kwaliteit en dus ook op gelijkmatige gatenvorming, maar toch kan het heel soms gebeuren dat er verschillen zijn. Kaas blijft natuurlijk een natuurproduct. Grote gaten in de kaas leveren geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Heb je witte puntjes in de kaas aangetroffen? Maak je geen zorgen, dit zijn zogenoemde rijpingskristallen die ontstaan tijdens de rijping van de kaas. Deze rijpingskristallen zijn karakteristiek voor de natuurlijke rijping en kenmerkend voor de pittige smaak van oudere kaas. Eet smakelijk!
Dit komt soms voor op voorverpakte kaas. Het witte poeder bestaat uit eiwitkristallen. Bij het snijden van de kaas kunnen er kleine kaasdeeltjes losraken uit de kaas en op de plakjes of stukken kaas blijven liggen. Ze zijn niet van invloed op de smaak of de kwaliteit van de kaas.
Soms zit er in een gat wat vocht. Dit kan gebeuren als er bij de bereiding van de kaas wat kaaswei in de kaas is blijven zitten. Bij oude kaas kunnen zogenaamde natte ogen ontstaan. Het betreft hier een natuurlijk proces waarbij kaasvocht in een ‘kaasoog’ (een gat) is opgehoopt. Dit levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas bewaard moet worden. Een jonge Beemster kaas rijpt slecht enkele weken. Een Beemster X-O- daarentegen heeft meer dan twee jaar nodig om zijn smaak volledig te ontwikkelen. Tijdens deze rijpingsperiode zorgen de kaasmeesters continu voor de kaas.
Bij Beemster krijgt de kaas alle tijd om zijn volle smaak te ontwikkelen.
‘Graskaas’ is kaas die wordt gemaakt van de melk van koeien die, na in de winter op stal te hebben gestaan, voor het eerst weer in de wei lopen en vers gras eten. Dat levert lekkerdere melk op en dus smaakt de kaas ook op zijn best. Want het vet in de melk is zachter van smaak als de koeien vers gras eten.
Beemster Graskaas is een korte periode per jaar verkrijgbaar.
Ja, alle Beemster kazen zijn gemaakt van 100% Noord-Hollandse weidemelk. Deze melk wordt apart opgehaald en verwerkt tot Beemster kaas. Bij Beemster zijn we ervan overtuigd dat koeien in de wei horen.
Een koe is een grazend dier en moet daarom voldoende ruimte vinden voor haar natuurlijke gedrag. Daarom betalen we bij Beemster onze boeren een weidepremie bovenop de melkprijs, zodat ze hun koeien zo vaak mogelijk kunnen laten grazen op de sappige Noord-Hollandse weilanden. Het welzijn van de koeien ligt ons na aan het hart, want zij leveren de grondstof voor ons hele Beemster kaasassortiment: smaakvolle melk van de hoogste kwaliteit.
Stichting Weidegang hanteert een norm van 120 dagen per jaar, 6 uur per dag weiden om ‘weidemelk’ te mogen heten. In de praktijk lopen de koeien van de bij ons aangesloten boerderijen vele dagen als ook uren langer in de wei dan deze norm.
Koeien komen steeds minder vaak uit de stal. In 2014 liep 69 procent van de Nederlandse melkkoeien in de wei, een procent minder dan een jaar eerder. In 2001 stond nog negentig procent van de Nederlandse koeien met de poten in het gras (bron CBS). Sommige melkveebedrijven kiezen er voor om hun koeien het hele jaar door binnen te houden omdat ze te weinig grond naast hun stal hebben of omdat het ze meer tijd en of geld kost.
CONO Kaasmakers, de makers van Beemster kaas, is voorstander van ‘koeien in de wei’. Een koe is een graasdier en hoort de ruimte te krijgen voor haar natuurlijke gedrag. De melk van koeien die vers gras eten zorgt voor meer smaak en romigheid in onze kaas, Daarom stimuleert CONO Kaasmakers haar aangesloten veehouders met een premie bovenop de reguliere melkprijs om de koeien te laten weiden.
Ja, de Beemster kaas waarin gebruik wordt gemaakt van dierlijk stremsel dat voldoet aan strenge kwaliteitseisen heeft een officieel, afgegeven, halal-certificering. Echter zijn bijna alle Beemster kazen vegetarisch. In deze kazen wordt geen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel maar van microbieel stremsel.
Let op; enkele kazen zijn (nog) niet vegetarisch: Beemster Biologisch en Beemster X-O-.
Smaak
De bijzondere smaak van Beemster kaas wordt bepaald door een aantal belangrijke factoren. Allereerst gebruiken we de smaakvolle weidemelk van onze Beemster koeien als grondstof. Daarnaast is de tijd die de kaas in het pekelbad doorbrengt van belang, evenals de tijd die de kaas krijgt om te rijpen. Onze kaas rijpt nog steeds op traditionele wijze op vurenhouten planken, wat een optimale omgeving is voor de ontwikkeling van de smaak.
Wil je meer weten over de smaak? Hier vertellen we het je!
De smedigheid van de kaas is een typische kaas term die betrekking heeft op de textuur van de kaas. Als een kaas goed van smedigheid is, dan is deze zacht romig, maar toch veerkrachtig en samenhangend van consistentie. De smedigheid wordt getest met de vingers (de smeerbaarheid) en het mondgevoel.
Het maken van kaas met vegetarisch (microbieel) stremsel heeft geen invloed op de (h)eerlijke smaak van onze Beemster kazen.
Een heel wiel kaas (d.w.z. niet gesneden) kan tot 2,5 jaar worden bewaard. Hierdoor komen alle aroma’s nog beter tot hun recht en heeft de kaas rijpingskristallen ontwikkeld die getuigen van de goede kwaliteit. Deze lang gerijpte kaas is een echte traktatie. Je snijdt hem niet meer, maar hij wordt in kleine schaafsels of stukjes verdeeld en samen gegeten met dipsauzen, noten, fruit of gewoon uit het vuistje. De Beemster X-O is de oudste kaas in ons assortiment en heeft een rijpingstijd van ongeveer 26 maanden.
Kaas is een natuurproduct, kleine smaakafwijkingen horen daar bij. Het kan dus gebeuren dat een het ene stuk kaas iets verschilt van het andere stuk kaas. Ook verandert de smaak van de kaas als hij ouder wordt, hij wordt dan iets pittiger. Beemster kaas streeft ernaar smaakafwijkingen te voorkomen, daarom voeren we vele kwaliteitscontroles uit. Toch komt het soms voor dat de kaas anders smaakt dan je gewend bent. Proef je een zeepachtige smaak, dan is het rijpingsproces niet goed verlopen. Als de kaas wat zuur smaakt, komt dat doordat er in verhouding iets meer melkzuur in de kaas is gevormd dan normaal. Heb je een stuk of verpakking Beemster kaas gekocht waarbij een smaakafwijking voorkomt? Neem dan contact met ons op, zodat we het aankoopbedrag kunnen vergoeden.
Een afwijkende smaak levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.
De kaas kan droog worden als deze niet goed afgedekt wordt bewaard. Het vocht trekt dan uit de kaas, vooral als je hem bij hoge temperaturen bewaart. Ook lactaat, een witte, poederige waas aan de randen van de plakken kan een oorzaak zijn. Dit is afkomstig van het melkzuur wat van nature in de kaas zit. Als gevolg van het versnijden van de kaas tot plakken kunnen deze droger en harder zijn ondanks dat deze de tijd krijgt om op kamertemperatuur te komen. Kaas is een natuurproduct, dergelijke verstoringen kunnen ontstaan. Het heeft geen invloed op de voedselveiligheid.
Het kan zijn dat de kaas die je hebt geproefd hebt ouder is dan de kaas die je normaal gesproken eet. Als de kaas ouder wordt, ontwikkelt de smaak van de kaas zich meer. De kaas wordt pittiger. Ook wordt het vochtgehalte lager, waardoor de concentratie zout in verhouding iets groter wordt.
Het eten van de korst van Beemster kaas is op zich niet de bedoeling maar niet schadelijk. Op de korst om Beemster kaas is een ademende plastic coating aangebracht Het beschermt de kaas tegen teveel uitdroging en tegen schimmelvorming. Ook dat laagje is niet schadelijk, je lichaam verteert het alleen niet. Als je een verpakking plakken Beemster kaas hebt gekocht is de korst al van de plakjes kaas verwijderd. Het is dus niet nodig om de randjes eraf te snijden.
Bewaren
Beemster kaas kun je het beste bewaren in een kunststof doos die luchtdicht kan worden afgesloten of in vetvrij kaaspapier, in de koelkast. De smaak van Beemster kaas komt het best tot zijn recht als de kaas een half uur voor het eten uit de koelkast wordt gehaald.
Als je het stuk kaas in een afgesloten kunststof doos, folie of vetvrij kaaspapier bewaard, kun je er maximaal vier weken mee doen.
Als je Beemster kaas niet afgesloten en/of niet in de koelkast bewaart kan er een klein schimmelplekje op de kaas ontstaan. Dit kun je gewoon wegsnijden. De rest van de kaas is nog even lekker als altijd. Was wel even het mes af voordat je er opnieuw mee in de kaas snijdt en verpak de kaas in een nieuw vetvrij kaaspapiertje of een schone kunststof doos.
Beemster kaas voert in alle stadia van het productieproces voortdurend controles uit om fouten te voorkomen. Heb je toch een stuk of verpakking kaas gekocht met schimmel erop? Neem dan contact met ons op zodat we het aankoopbedrag aan je kunnen vergoeden.
Het merk Beemster kaas
Nee, dat kan niet. De enige echte Beemster kaas draagt het Beemsterwapen; dat is de waarborg dat je echte Beemster kaas koopt. Wel kan de kaas in de kaasmakerij van CONO Kaasmakers zijn gemaakt, net als Beemster kaas. Deze kaasmerken hebben wel een andere smaak. O.a. de volgende kaasmerken worden, naast Beemster kaas, door CONO Kaasmakers gemaakt:
– Beemster van ’t mes
– CONO kaas
– Oudendijk
– Roodbonter
– Schermermolens
– Stompetoren
– Wapen van Noord-Holland
– Weydeland
In België wordt de kaas van CONO Kaasmakers verkocht onder de merknaam Beemster, maar ook onder andere merknamen.
Beemster van ’t Mes is een kaas die we speciaal maken voor kaasspeciaalzaken. Kijk hier voor meer info.
Sponsoren is keuzes maken, bewuste keuzes. CONO Kaasmakers, de makers van Beemster kaas, is een boerencoöperatie en ontvangt dagelijks verzoeken om een evenement, vereniging, activiteit of goed doel te sponsoren. Wij kiezen ervoor om een aantal activiteiten voor een langere periode te ondersteunen. Zo zijn wij sponsor van Kaasmarkt Alkmaar, Kaasmarkt Edam en diverse evenementen en festivals in Nederland. Op deze manier bereiken wij met onze merken zoveel mogelijk kaas fans.
Wij houden ons voor de overige aanvragen aan onderstaand sponsorbeleid.
CONO Kaasmakers heeft als kernwaarden: Samen, Bewust, Duurzaamheid, én de lekkerste kaas! Deze kernwaarden vormen de basis van de criteria voor een sponsorverzoek.
De nadruk ligt op:
• maatschappelijk betrokken
• duurzaamheid
• in lijn met de merkwaarden
Sponsorverzoeken met een specifiek maatschappelijke betekenis kunnen alleen in aanmerking komen voor een beoordeling van de aanvraag door minimaal drie weken voorafgaand aan de activiteit per mail te sturen naar sponsoring@cono.nl
Mocht een sponsoraanvraag binnen ons sponsorbeleid passen, dan wordt deze verder beoordeeld en behandeld door onze marketing & communicatie afdeling. Elk verzoek wordt zorgvuldig beoordeeld. Het kan voorkomen dat een aanvraag wordt afgewezen ook al voldoet deze aan de criteria.
Bent u een CONO-melkveehouder? Stuur dan uw aanvraag naar afdeling veehouderijzaken, Angela Schuurman, aschuurman@cono.nl.
Wat leuk! Je wilt een spreekbeurt geven over Beemster kaas. Daar is natuurlijk veel over te vertellen! Je kunt op deze pagina alles vinden waarmee je een spreekbeurt kunt maken.
Het spreekbeurt pakket is geschikt voor groep 3 t/m 5 en groep 6 t/m 8.
Omdat we het leuk vinden dat je een spreekbeurt over Beemster kaas gaat houden, willen we je een kleine verrassing toesturen. Ben je benieuwd en wil je deze verrassing graag ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter.
Veel plezier en succes met je spreekbeurt!
Momenteel ontwikkelen wij een duurzamere verpakking waarin onze Beemster kaas heerlijk vers blijft.
De huidige verpakking mag met het plastic afval afgevoerd worden. De scheidingsvelletjes en de onderlegger mogen bij het oud papier.
Nee. Momenteel zijn er geen rondleidingen in de kaasmakerij. Wel kun je terecht in onze kaaswinkel, die verbonden is aan de kaasmakerij. De kaaswinkel is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 16.00 uur. Op zondag is de kaaswinkel de hele dag gesloten.
Gezondheid
Nee. Beemster kaas wordt gemaakt van koemelk en bevat daarom koemelkeiwitten. Als je een koemelkallergie hebt, ben je allergisch voor deze eiwitten in koemelk.
Let op: Een koemelkallergie is niet hetzelfde als lactose-intolerantie.
Lactose (melksuiker) komt van nature voor in melk. Tijdens de kaasbereiding wordt het aanwezige lactose door de melkzuurbacteriën uit het zuursel omgezet in melkzuur. Mensen met lactose-intolerantie vermijden vaak zuivelproducten helemaal. Dat hoeft niet want de meeste kazen zijn van nature lactosevrij. Tijdens de kaasproductie worden bacteriën aan de melk toegevoegd. Deze bacteriën breken de lactose af tijdens de rijpingsperiode. Dit betekent dat hoe langer de kaas rijpt, hoe minder lactose deze bevat. Wij laten onze kazen regelmatig testen in het laboratorium en zo kunnen wij, CONO Kaasmakers, als producent van Beemster kaas, verklaren dat alle Beemster kaas die wij produceren van nature lactosevrij is of een lactosegehalte heeft van < 0,1 g / 100 g kaas.
Overgevoeligheidsreacties op lactose zijn echter complex en variëren sterk van persoon tot persoon. We raden daarom altijd aan om contact op te nemen met een huisarts of een voedingsdeskundige voor meer informatie.
Ja natuurlijk! Beemster kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Zwangere vrouwen kunnen zonder aarzelen genieten van Beemster kaas.
De afkorting GMO-vrij betekent -zonder het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen-. GMO-vrije melk is melk van koeien waarvan het voer geen genetisch gemodificeerde organismen bevat (GGO-gehalte minder dan 0,9%). Onze Beemster koeien eten voornamelijk gras. De boeren telen zelf eerlijke grassen en gewassen, dus nimmer genetisch gemodificeerde varianten.
In aanvulling op het grasrantsoen eten de koeien krachtvoer dat ook 100% GMO-vrij is. Kazen gemaakt in de kaasmakerij van CONO Kaasmakers zijn de enige kazen in Nederland die volledig GMO-vrij gemaakt zijn. Alle grondstoffen voor het voer zijn op natuurlijke wijze geteeld. Bijna 80% van al het koeienvoer komt direct uit de regio.
Alles wat de koe eet komt terug in de melk en dus in Beemster kaas. Natuurlijk voer, eersteklas melk en smaakvolle kaas – dat is de filosofie van de Beemster.
CONO Kaasmakers, de makers van Beemster kaas is door de onafhankelijke certificeringsinstantie Qlip gecertificeerd als GMO-vrij.
Toevoegingen
Alle Beemster kazen, met uitzondering van Beemster Biologisch, bevatten E160b(ii)*, de natuurlijke kleurstof annatto. De gebruikte hoeveelheid is absoluut onschadelijk voor de gezondheid. Tijdens onze kwaliteitscontroles controleren we altijd het kleurstofgehalte van de kaas. * (ii) Norbixine, is het in water oplosbare deel van Annatto.
De plastic coating rond de korst van Beemster kaas bevat E235 (natamcycine). Dit is een conserveermiddel en wordt gemaakt door bacteriën. Dit beschermt onze kaas tegen ongewenste schimmelgroei tijdens het relatief lange natuurlijke rijpingsproces en zorgt ervoor dat eventuele schimmels zich minder snel vermenigvuldigen. Natamycine wordt in zo’n kleine hoeveelheid gebruikt dat het niet in de kaas dringt. Als de korst voor consumptie wordt verwijderd tot een dikte van ongeveer 5 mm is de natamcycine niet meer aanwezig. Het vormt geen risico voor de volksgezondheid.
Alle genoemde E-nummer zijn getest en goedgekeurd onder Europese wetgeving en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van voedsel. Het is dan ook een garantie dat het veilig is.
Het EKO Keurmerk staat voor alles wat biologisch is. Dus kaas gemaakt met melk van koeien die alleen biologisch eten en geproduceerd zonder conserveermiddelen kleurstoffen,. Dat geldt alleen voor onze Biologische Beemster kaas. Het vloeietiket van de hele kaas (wiel) zoals wij die gebruiken is voorzien van het EKO Keurmerk.