Adjaruli khachapuri met Beemster Jong
Ontbijt-/Lunchgerecht. 4 personen. Bereiden 20 min. + 20 min. oventijd + 1 uur en 40 min. wachttijd
Ingrediënten
- 160 ml halfvolle melk
- 1½ tl kristalsuiker
- 7 g instantgist
- 350 g bloem + extra om te bestuiven
- 1 el zonnebloemolie
- 1 tl zout
- 250 g Beemster Jong 48+
- 100 g feta
- 4 kleine eieren
- 20 g roomboter
- 5 g platte peterselie
Keukenspullen
- mixer met deeghaak (optioneel)
- vershoudfolie
- deegroller
- bakkwast
- bakpapier
Bereiden
- Verwarm 150 ml melk met 100 ml water op laag vuur tot handwarm. Doe de melk met de suiker en de gist in een kom en laat 10 min. staan. Is er na 10 min. geen schuimlaag ontstaan, dan was het water te warm of is de gist te oud. Maak het mengsel dan opnieuw.
- Doe ondertussen de bloem met de olie en het zout in een kom en roer door. Schenk het melk-gistmengsel erbij en kneed met de hand of met de staande mixer met deeghaak in ca. 8-10 min. tot een samenhangend deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur en 30 min. -2 uur rijzen op een aangename, tochtvrije plek rijzen en in volume verdubbelen.
- Verwarm de oven voor op 210 °C met de bakplaat in de oven. Rasp de kaas grof. Verkruimel de feta zo fijn mogelijk en meng door de kaas.
- Bestrooi het werkblad met wat bloem. Haal het deeg uit de kom, kneed kort door en verdeel in 4 porties. Rol elke portie met behulp van de deegroller uit tot een ovale vorm van ca. 22 x 17 cm.
- Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat rondom ca. 2½ cm van de rand vrij. Vouw de rand van om en rol vervolgens naar binnen toe op tot er in het midden een breedte van ca. 8 cm overblijft en het deeg een bootvorm heeft gekregen. Knijp de uiteinden van de rand samen tot een punt en draai een kwartslag. Leg de broodjes op een vel bakpapier.
- Bestrijk de randen met de rest van de melk. Leg de broodjes met behulp van het bakpapier op de voorverwarmde bakplaat en bak ze ca. 15 min. in de oven. tot de kaas borrelt en het brood goudbruin is.
- Haal de bakplaat uit de oven en druk met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden van elk broodje. Breek boven elk kuiltje 1 ei en leg daarop 1 tl boter. Bestrooi met wat zout en bak nog ca. 5 min. in de oven, tot het eiwit gestold maar de dooier nog vloeibaar is. Snijd de peterselie fijn en garneer de adjaruli khachapuri met de peterselie.
Bereidingstip
Voor een vegetarische variant, gebruik vegagehakt. Houd terwijl je de rest van de tortilla’s bakt de gebakken tortilla’s warm onder een deksel.
Geniet ervan! Een andere optie is een Portobello cheeseburger. Kijk ook eens op de receptenpagina.