Terug naar overzicht

Beemster kaas

Het maken van echte kaas

Ambachtelijk bereid
Wij maken Beemster kaas zoals het al meer dan 100 jaar wordt gemaakt. Dat doen wij in onze  duurzame kaasmakerij. Dat betekent dat onze kaasmakers de modernste technieken gebruiken en er bewust voor kiezen om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken. Het kost op deze manier wat meer tijd, dat nemen we voor lief, we doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken, zonder concessies. Alleen dan kun je uitgesproken kazen maken, elk met een unieke smaak en smedigheid.

We beginnen met de beste ingrediënten: 100% Noord-Hollandse weidemelk. Verder heb je stremsel en zuursel nodig. Stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk, melkeiwit en melkvet, gaan samenklonteren. Hierdoor wordt de melk als het ware dikker. Zuursel geeft de kaas een lekkere smaak en zorgt ervoor dat de kaas langer houdbaar is.

De dikke melk wordt daarna in stukjes gesneden tot er kleine, witte korrels overblijven: dit heet wrongel. De wrongel wordt door onze kaasmeester handmatig geroerd, waardoor er een gelijkmatig ‘bed van kaas’ ontstaat. Daar zit ‘m de clou! Het roeren van de wrongel is erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak en smedigheid van de kazen, daarom doen wij dat lekker zelf. Als laatste stap persen we de kleine kaasdeeltjes samen in grote ronde kaasvaten. Wist je trouwens dat er voor het maken van 1 kilo Beemster kaas 10 liter weidemelk nodig is?

Even rust
Na controle van de kaasmeester mogen de kazen 2 tot 3 dagen even rusten in een pekelbad, een groot zwembad met zout water.  Onze kazen rusten in een bad wat nog sporen bevat van de pekel waarmee wij in 1901 zijn begonnen. Gek, maar waar! En lekker! Het zorgt voor een unieke smaak. Het zout trekt in de kaas, waardoor de kaas stevig wordt en smaak krijgt.

Houten planken
Na het pekelbad begint het rijpingsproces waar de kazen hun eigen smaak ontwikkelen. Dat doen we op houten planken. Hout heeft namelijk de eigenschap om vocht op te nemen waardoor de kaas mooier kan rijpen. Om de mooie ronde vorm te behouden worden onze kazen regelmatig gekeerd.

Een jonge kaas heeft een aantal weken nodig om op smaak te komen. En een kaas is pas ‘belegen’ als hij meerdere maanden is gerijpt. Onze Beemster kazen rijpen op de planken in een temperatuur en luchtvochtigheid, waar ze het beste in gedijen.

Benieuwd hoe het er aan toe gaat op de boerderij en in de kaasmakerij? Bekijk dan hier onze korte video’s.

BEKIJK HIER ONZE HELE KAAS FAMILIE